Nyheter

Analys: Därför kan Israel få nyckelroll som medlare

JERUSALEM. Israel försöker medla mellan Ryssland och Ukraina. Premiärminister Bennett flög till Moskva på lördagen och som religiös jude bröt han därmed mot sabbatsbudet som förbjuder resor på vilodagen – annat än för att rädda liv.

Israels premiärminister Naftali Bennett har talat i telefon flera gånger med både Vladimir Putin och Volodymir Zelenskyj efter den ryska invasionen av Ukraina. Den ukrainske presidenten har bett honom medla och på lördagen hade Bennett ett tre timmar långt möte med den ryske presidenten i Moskva.

Det dramatiska mötet kom när kriget är inne på sin andra vecka och tidigare försök till fredsdiplomati tycks ha kört fast.

Det är högst osäkert om Bennett kan få till stånd ett genombrott där andra, som Frankrikes president Emmanuel Macron, hittills misslyckats. Putins avsikt kan vara att utnyttja mötet med den israeliske ledaren till att visa god vilja och öppenhet samtidigt som han i själva verket bara avser att fortsätta den blodiga offensiven. I så fall är Bennetts initiativ en chansning som kan slå tillbaka mot honom själv och hans land.

Israel är i en idealisk position för att erbjuda sina medlingstjänster.

—  Haaretz politiske kommentator Anshel Pfeffer

Men Israel kan vara i ett bättre läge än andra att agera mellanhand på grund av sin allians med USA, sina öppna kanaler till Ryssland och sina goda relationer med Ukraina.

Den israeliska tidningen Haaretz politiske kommentator Anshel Pfeffer skriver:

“Israel är i en idealisk position för att erbjuda sina medlingstjänster. Det är troligen det enda landet med goda förbindelser till och öppna kanaler med både Moskva och Kiev. Och med över en miljon israeliska medborgare födda i Ryssland eller Ukraina har regeringen i Jerusalem många högre tjänstemän och rådgivare som förstår frågorna bra.”

Enligt israeliska regeringskällor var resan “samordnad” med USA, Tyskland och Frankrike – och ägde rum “i dialog” med Ukraina. Från Moskva fortsatte Bennett till Berlin där han träffade tyske förbundskanslern Olaf Scholtz. Inga uppgifter har ännu kommit ut från mötena.

Israeliska bedömare noterar att den religiöse juden Bennett flög på lördagen, sabbaten, ett brott mot det bud som förbjuder arbete, resor och många andra aktiviteter på vilodagen. Israeliska regeringar har tidigare fallit när religiösa partier lämnat koalitionen i protest mot officiell verksamhet på sabbaten.

– Han flög på sabbaten. Det har nog nästan aldrig hänt tidigare att en premiärminister gjort det. Han måste verkligen anse att det är “pikuach nefesh”, det ger tyngd åt det hela, sade Amit Segal, politisk kommentator i Israels Kanal 12.

Rädda liv går före sabbaten

Han syftade därmed på det hebreiska uttryck som ordagrant betyder “att vaka över en själ”, den princip i judisk religiös lag enligt vilken att rädda liv går före nästan alla religiösa bud.

Israel har försökt balansera mellan sitt strategiska intresse av en fortsatt god relation med Ryssland och sina sympatier för det attackerade Ukraina. Ryska militära styrkor finns på plats i Syrien. Den israeliska militären samordnar sin verksamhet med dem när israeliskt flyg regelbundet attackerar vapentransporter från Iran på syrisk mark på väg till den islamistiska gruppen Hizbollah i Libanon.

Många israeliska kommentatorer anser att den egna regeringen borde tala mera klarspråk gentemot Ryssland. Det anordnas protestdemonstrationer utanför ryska ambassaden och insamlingar för Ukraina.

Israel fördömer den ryska invasionen, men har inte anslutit sig till sanktionerna. Man säger nej till Ukrainas begäran om vapenleveranser, men skickar humanitär hjälp och ett fältsjukhus är på väg.

Israel har också nära förbindelser med Ukraina. Hundratusentals ukrainska judar har flyttat till Israel och minst lika många ryska. Israeliska myndigheter gör sig också redo för att ytterligare tusentals ukrainska judar vill bosätta sig i Israel på grund av kriget.

Ukrainas president besviken

Bostadsminister Ze’ev Elkin deltog i mötet och fungerade som tolk. Det har han gjort många gånger tidigare när han satt i Benjamin Netanyahus regeringar och den förre premiärministern träffade Putin. Också Elkin är religiös jude. Han föddes i Charkiv i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen och kom till Israel 1990 som 19-åring. Han har en bror med familj som fortfarande bor i staden som i dag är utsatt för intensiva ryska attacker.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som är av judisk börd, har flera gånger vädjat till Israel att skicka vapen och militär utrustning – och han har uttryckt sin besvikelse över att Israel säger nej.

– Jag såg en fin bild med judar insvepta i ukrainska flaggor vid Västra muren. De bad och jag tackar dem för det, sade Zelenskyj häromdagen och fortsatte:

– Vi har goda relationer med den israeliska ledningen, men saker prövas i svåra tider. Jag kände inte att den israeliske premiärministern var insvept i vår flagga.

Också Zelenskyjs stabschef Andriyj Jermak riktar en passionerad vädjan till Israel och judar över hela världen att hjälpa Ukraina

“Det judiska folket känner alltför väl till hotet om att bli utplånad. Ukraina är Israel i dag. Ukrainare faller offer för Ryssland onda krig precis som judarna föll offer för nazisterna som ville utplåna alla judar”, skriver han på den israeliska nyhetssajten Times of Israel.

Fler artiklar för dig