Nyheter

Zelenskyj vill ha svensk hjälp att återuppbygga Ukraina

Ukrainas president fick stående ovationer i den svenska riksdagen både före och efter sitt tal

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till riksdagen valde han att ta upp återuppbyggnaden av sitt land, trots att kriget rasar som värst.

Det har gått en månad sedan Ryssland började sin invasion i Ukraina, och det beskrivs som historiskt när landets president Volodymyr Zelenskyj fick hålla tal till Sveriges riksdag. Talet spelades upp på en storbildsskärm, via länk från Ukrainas huvudstad Kiev.

Det var en minst sagt förväntansfull publik som fyllde plenisalen i riksdagen. Samlingen inleddes med varma applåder till den ukrainska ambassadören och sedan stående ovationer redan innan Volodymyr Zelenskyj började tala.

Den annars så korrekte talmannen, Andreas Norlén, kastade sin neutralitet över bord då han presenterade talaren.

– Det finns inget rättfärdigande av den ryska invasionen av Ukraina, sa han innan han lämnade över ordet till Zelenskyj.

Liknande framträdanden

Volodymyr Zelenskyj har under krigets gång på ett skickligt sätt nått ut till världens makthavare och hans tal till Sveriges riksdag var på inget sätt unikt, utan han har gjort flera liknande framträdanden i andra länder.

Nästan dagligen lägger han också ut ett meddelande på Twitter där han berättar att han har samtalat med någon världsledare angående kriget i Ukraina. Det gäller inte bara presidenter och statsministrar, utan även religiösa ledare.

“Jag pratade med påven och berättade för hans helighet om den svåra situationen och hur ryska trupper blockerar de humanitära korridorerna”, skrev han för bara någon dag sedan, där han tackade för Vatikanens försök att medla i konflikten samt tackade för alla förböner.

Hjälp från Sverige

När han talade till de svenska makthavarna handlade om att att hitta gemensamma nämnare, som de blågula fanorna som förenar de bägge länderna, en färgkombination som signalerar frihet, enligt Volodymyr Zelenskyj.

Han berättade också om den svarta månaden som passerat med tusentals döda och samhällen sönderbombade till oigenkännlighet.

– Den fria världen måste agera, uppmanade den ukrainske presidenten.

Han kan därför glädja sig åt att Sveriges riksdag återigen beslutat att skicka mer vapen till Ukraina, men det som många reagerade på i Zelenskyjs tal var att han började tala om en tid efter krigets slut.

– Jag vill att Sverige deltar i återuppbyggnaden av Ukraina, var hans budskap till riksdagen.

Han hoppades på svenska vänorter, svenska ingenjörer och allt annat tänkbart stöd som Ukraina behöver den dagen då kriget tar slut. Zelenskyj berättade att det här var ett budskap som han inte delat med sig av tidigare, utan det var ett budskap speciellt adresserat till Sverige.

Även efter sitt tio minuter långa tal möttes den ukrainske presidenten av stående ovationer från de svenska makthavarna och talmannen Andreas Norlén avrundade med att stödet för Ukraina var mycket starkt i denna församling.

– Vi står med er i denna kamp, för friheten, för freden, för Ukraina.

---

Fakta: Zelenskyjs tal i riksdagen

  • Efter en månads krig i Ukraina talade landets president Volodymyr Zelenskyj direkt till den svenska riksdagen.
  • Det hela skedde via videolänk från Kiev, Ukrainas huvudstad.

---

Fler artiklar för dig