Nyheter

Här ska Sveriges museum om Förintelsen öppna

“Vi vill vara en angelägenhet för alla människor i samhället och för hela landet”

Nästa år invigs Sveriges museum om Förintelsen. Lokalen – som ska användas under några år – ligger i centrala Stockholm.
– Vi är väldigt glada att kunna välkomna besökarna till vår första utställning i Glashuset på Torsgatan i Stockholm nästa sommar, säger Katherine Hauptman, chef för Sveriges museum om Förintelsen.

Statens historiska museer fick våren 2021 regeringens uppdrag att inrätta och bygga upp Sveriges museum om Förintelsen. Museet har till uppgift att bevara och föra vidare minnet av, samt fördjupa kunskaperna, om Förintelsen.

Nu står det klart att platsen blir Johan Celsings glashus, som är ett tillägg till Bonnierhuset, i centrala Stockholm. I fastigheten finns redan Bonniers konsthall och flera andra verksamheter.

– Vi ser fram emot att välkomna Statens historiska museer till Bonnierhuset där vi tillsammans skräddarsyr ett våningsplan för att tillgodose museets behov. Glashuset är en fantastisk byggnad och vi hoppas att museets verksamhet ska bli ändamålsenlig där, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

“Vill vara en angelägenhet för alla människor”

Katherine Hauptman, chef för Sveriges museum om Förintelsen, förklarar i ett pressmeddelande att museet ska byggas upp och utvecklas under de närmaste åren.

– Men redan i år kommer vi att lansera flera digitala aktiviteter och ordna seminarier och programverksamhet. Vi vill vara en angelägenhet för alla människor i samhället och för hela landet, säger hon.

Arbetet med att fylla det nya museet med innehåll har redan pågått ett tag. Hösten 2020 fick Forum för levande historia tio miljoner kronor av regeringen för att samla in föremål och berättelser från överlevande.

Letar efter permanent plats

När regeringen senare gav Statens historiska museer uppdraget att bygga upp Sveriges museum om Förintelsen bestämdes det att arbetet skulle ske i nära samarbete med Forum för levande historia.

– Vi ser fram emot att få samverka med andra institutioner, organisationer och museer för att skapa de bästa förutsättningarna för det nya museet och dess verksamhet. Ett sådant samarbete möjliggör ett Sveriges museum om Förintelsen som når många och finns för alla, sa Maria Jansén, överintendent på Statens historiska museer, i ett pressmeddelande.

Glashuset blir museets hemvist under uppbyggnadstiden på cirka fem till åtta år, då en permanent plats för museet ska vara beslutad.

---

Fakta: Andra Förintelsemuseer

  • Jerusalem (Israel): Öppnade 1957
  • Moskva (Ryssland): Öppnade 1992
  • Washington DC (USA): Öppnade 1993
  • Laxton (Storbritannien): Öppnade 1995
  • Kapstaden (Sydafrika): Öppnade 1999
  • Buenos Aires (Argentina): Öppnade 2000
  • Paris (Frankrike): Öppnade 2005

---

Fler artiklar för dig