Nyheter

Kristus censureras i en av världens största appar

Gruppadministratör stoppades från att skapa omröstning om kristna böcker

Myndigheterna i Kina fortsätter att göra livet svårt för kristna i landet. En ny lag innebär att kristna diskussionsgrupper på en populär meddelandeapp till exempel inte kan använda ordet Kristus längre.

Meddelandeappen WeChat används regelbundet av omkring en miljard människor, i första hand kineser.

En av grupperna som nyttjar WeChat är en husförsamling i staden Chengdu i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. Enligt China Aid försökte medlemmarna i gruppen nyligen skapa en omröstning med hjälp av en inbyggd funktion i WeChat.

Tanken var att medlemmarna skulle rösta fram den bästa boken utifrån en lista på åtta böcker. Men en av boktitlarna innehöll ordet Kristus vilket satte stopp för idén.

Administratören som skulle skapa omröstningen möttes enligt China Aid av följande meddelande:

“Ordet ‘Kristus’ som du försöker publicera bryter mot reglerna för Internets informationstjänst.”

Giltigt tillstånd krävs

Den kristna och USA-baserade människorättsorganisationen China Aid uppger vidare att gruppadministratören uppmanades att modifiera innehållet och att därefter lämna in ett nytt förslag för granskning och godkännande.

Den 20 december i fjol offentliggjorde Kinas statliga myndighet för religionsfrågor nya – och skärpta – regler för spridande av religiöst material på internet.

Enligt China Aid innebär reglerna, som trädde i kraft den 1 mars, att varken organisationer eller individer får publicera religiöst material på exempelvis sociala medier utan giltigt tillstånd från myndigheter på delstatlig nivå.

Troende ska “älska landet”

På detta sätt vill myndigheterna säkerställa att allt material som publiceras på internet är i linje med regeringens politiska ambitioner och att troende lär sig att “älska landet och följa lagen”.

Om någon väljer att publicera något som “ifrågasätter det kinesiska kommunistpartiets ledarskap”, eller “motsätter sig det socialistiska systemet”, eller “försvårar nationell återförening”, eller “påverkar enheten för olika etniska grupper och social stabilitet negativt” riskerar individen eller individerna att straffas för detta.

---

Fakta: Religionsfrihet i Kina

  • Enligt Kinas officiella hållning är invånare fria att utöva sin religion, men i praktiken råder hård kontroll av religiösa uttryck och de måste godkännas av regeringen.

---

Fler artiklar för dig