Nyheter

Prästens spelskulder betalades med kyrkans pengar

Togs ur kompensationsfond för sexuella övergrepp

En tysk prästs stora privata spelskulder betalades av med pengar ur en kompensationsfond för sexuella övergrepp. Beskedet väcker upprördhet och kritik inom Katolska kyrkan.

Den katolske prästen ska ha haft spelskulder på cirka en halv miljon euro, motsvarande cirka fem miljoner kronor. Kölns ärkestift har i flera omgångar betalat ut pengar till prästen för att hjälpa honom att betala skulderna, meddelade en talesperson för ärkestiftet på torsdagen. Det rapporterar tidningen Kölner Stadt-Anzeiger.

Donationerna till prästen har tagits från en särskild social fond som också används för att betala ut kompensation till offer för sexuella övergrepp.

Skattepliktiga donationer

Efter utbetalningarna har det uppdagats att donationerna varit skattepliktiga, vilket kostat stiftet nästan ytterligare 650 000 euro inklusive ränta, motsvarande cirka 6,5 miljoner kronor.

De pengarna har dock inte tagits från den sociala fonden, utan från budgeten för ärkestiftets personalkostnader, uppgav ärkestiftets talesperson på torsdagen.

Väcker kritik

Beskedet att Kölns ärkestift alltså sammanlagt lagt omkring 11,5 miljoner kronor på att hjälpa prästen ur hans ekonomiska knipa väcker nu upprördhet och kritik inom Katolska kyrkan.

Johannes Norpoth, talesperson för den tyska biskopskonferensens rådgivande råd, säger till Kölner Stadt-Anzeiger att över hälften av dem som sökt ekonomisk kompensation för sexuella övergrepp har beviljats mindre än 20 000 euro, det vill säga cirka 200 000 kronor ur den sociala fonden.

– Offren för sexualbrott, varav några saknar den säkra inkomst som en präst har, får nöja sig med mindre än två procent av vad kyrkan har varit villig att betala för att hjälpa en prästs nöd, som han själv försatt sig i, säger Johannes Norpoth.

Fler artiklar för dig