Inrikes

Klotter från medeltiden hittat i Skånekyrka

Präst kan ha legat bakom det “jätteunika” fyndet från 1200-talet

I Östra Sallerups kyrka i Skåne har ett ovanligt fynd gjorts: ett klotter på latin, inristat på väggen någon gång på 1200-talet.

Klottret består av tre fragmentariska rader som är ristade i putsen på väggen vid kyrkans kor. Troligtvis har det ristats in under den första halvan av 1200-talet, och att hitta så pass välbevarade putsinskrifter är ovanligt.

”Ovanligt och speciellt”

Ännu mer ovanligt är att hitta texter på latin.

– I Skåne finns det kanske omkring 30 medeltida putsristningar totalt. Men då är det alltid med runor, att det här klottret är på latin är något ovanligt och speciellt.

Det var ungefär från 1100-talet och framåt som den kristna kyrkan förde med sig det latinska alfabetet till Norden. Innan dess hade man haft just runor som den enda skriften. Anna Blennow kallar det “ett jättestort skifte”.

Men väggsprickor, ny puts och tidens tand gör klottret svårt att se med blotta ögat. Med hjälp av en fototeknik och ett datorprogram där ytan kan detaljstuderas i olika ljus har man kunnat tyda den första av tre rader: Celestem dominum terrestrem dic fore dompnum. Eller i svensk översättning: Kalla den himmelske härskaren för dominus, och den jordiske härskaren för domnus.

– Det handlar om hur man titulerar Gud och präster. Dominus är ordet för härskare eller mäktig person, men det var viktigt att skilja på de två varianterna, säger Anna Blennow.

Välutbildad klottrare

Hon tror att det kan ha varit prästen eller någon annan kyrkanställd som helt enkelt skrivit upp det på väggen för att själv minnas regeln.

– Den är skriven på versmått och vittnar om en väldigt hög utbildning. Det är inte vilken kyrkobesökare som helst som skrivit det.


Fler artiklar för dig