Nyheter

Många döda i attack mot muslimer i Etiopien

Grundar sig i en pågående konflikt mellan ortodoxa kristna och muslimer om en gravplats

Fler än 20 människor har dödats i en attack mot muslimer i norra Etiopien. Attacken utfördes av “kristna extremister”, enligt en lokal muslimsk organisation.

Attacken utfördes i staden Gondar i Amharar-regionen under en begravning av en muslimsk ledare. Nyhetsbyrån AFP beskriver händelsen som en “massaker” och att de som gick till attack var “tungt beväpnade med maskingevär och handgranater”.

Förövarna lämnade efter sig “många döda medan andra som blev skadade fördes till sjukhus”. Minst 20 personer dog i attacken i vilken också egendomar som tillhör muslimer ska ha plundrats, heter det vidare i nyhetsrapporteringen efter dådet.

Även kristna dödades

Gondars borgmästare Zewdu Malede säger till det etiopiska tv-bolaget EBC att attacken “genomfördes av ett fåtal extremistiska individer”. Han säger dock inte att enbart muslimer dödats, utan att även kristna fick sätta livet till.

– Det som inträffade ledde såväl till skadegörelse på egendom och att liv gick till spillo på båda sidor, berättar borgmästaren. Dock utan att ge några ytterligare detaljer eller information varken om vilka som utförde attacken eller om vilka offren är.

Myndigheterna i regionen Amhara har inte kunnat nås för mer information och polisen i Gondar har inte velat uttala sig om det inträffade. Men uppgifter gör gällande att våldsamheterna mellan det muslimska begravningsföljet och de kristna våldsverkarna inträffade på gravplatsen efter ett bråk om varifrån stenar skulle hämtas till begravningar.

På den aktuella begravningsplatsen finns både en kyrka och en moské, och platsen är föremål för en pågående konflikt mellan muslimer och ortodoxa kristna, skriver TT.

“Även om en rad olika åtgärder har vidtagits för att skydda kyrkogården, har den historiskt och genom alla tider varit en muslimsk begravningsplats”, skriver den muslimska organisationen Islamic Affairs Council i ett uttalande.

“Plundra vår stad”

Borgmästaren i Gondar hävdar att de personer som gick till attack försökte “bränna ned, förstöra, destabilisera och plundra vår stad.” I försonande ordalag tillägger han att “detta, inte på något sätt är ett uttryck för den muslimska och kristna befolkningen i stort i Etiopien”.

Ungefär en tredjedel av landets befolkning, som totalt uppgår till cirka 110 miljoner, är muslimer. Men i Amhara, som sett till antalet invånare är den näst största regionen i Etiopien, är muslimer en liten minoritet. Där dominerar i stället de ortodoxa kristna.

Religion inte problemet

År 2019 attackerades ett flertal moskéer i staden Mota som också den ligger i Amhara-regionen. Detta i en våg av religiöst våld som landets premiärminister Abiy Ahmed fördömde i skarpa ordalag.

Experter menar att strider som verkar ha sin grund i religiösa motsättningar i Etiopien egentligen handlar om helt andra saker, till exempel dispyter om rättigheter till olika landområden eller etnicitet.

Etiopiens regering lovar att attacken ska utredas och att de skyldiga ska ställas till svars.

Fler artiklar för dig