Nyheter

Ny forskning: Turinsvepningen troligtvis från Jesu tid

“Mer än önskvärt att det genomförs flera röntgenmätningar”

Den så kallade Turinsvepningen, som sägs visa Jesu kropp efter korsfästelsen, kan mycket väl vara 2 000 år gammal. Det hävdar en italiensk forskare som har analyserat tyget med ny teknik.

Svepdukens historia är omtvistad och 1988 kom forskare, med hjälp av kol-14-metoden, fram till att Turinsvepningen var omkring 700 år gammal. Detta skulle effektivt utesluta möjligheten att Jesus faktiskt har varit insvept i tygstycket. Men Liberato De Caro, som har forskat på Turinsvepningen i 30 år, menar att kol-14-metoden har brister.

En sådan är att material som analyseras ofta har varit utsatta för smuts och andra föroreningar vilket inte alltid går att avlägsna. Detta gäller i allra högsta grad tyg.

– Ungefär hälften av volymen i naturligt garnfiber utgörs av tomrum, mellanrum, som är fyllt med luft eller något annat. Allt som finns mellan fibrerna måste försiktigt tas bort. Om rengöringsprocessen på provet inte göra noggrant är datering med kol-14-metoden inte tillförlitlig, säger Liberato De Caro till National Catholic Register.

Vill ha mer analys

2019 fick Liberato De Caro tillgång till en ny teknik (WAXS) där nanostrukturer i material analyseras med röntgenstrålar. Tekniken har flera fördelar, bland annat förstör den inte materialet som analyseras och dessutom påverkas inte resultatet av eventuell smuts.

Nu menar Liberato De Caro att analysen av Turinsvepningen bör fortsätta.

– Med tanke på den medeltida dateringen utifrån kol-14-metoden och resultatet i WAXS-analysen som indikerar en 2 000-årig historia skulle det vara mer än önskvärt att det genomförs flera röntgenmätningar i olika laboratorier, på flera tygbitar, maximalt millimeterstora, på svepningen.

Fler artiklar för dig