Nyheter

Allt färre religiösa i Spanien - historisk utveckling bland unga

Bland personer under 34 uppger för första gången en majoritet att de är icke-religiösa

Antalet spanjorer som betecknar sig som religiösa har minskat markant under covid-19-pandemin. Utvecklingen blir extra tydlig bland personer under 34 – för första gången uppger en majoritet av dem att de är icke-religiösa.

I åldersgruppen 25–34 år anger drygt 56 procent att de är icke-religiösa och i åldersgruppen 18–24 år är siffran ännu högre, drygt 63 procent.

Det är organisationen Ferrer i Guàrdia Foundation som har undersökt religiositeten i Spanien. I deras senaste rapport, “Feminism, religioner och samvetsfrihet”, skriver de att spanjorernas religiositet minskade allra mest mellan mars och april 2020. Under perioden, som sammanfaller med tidpunkten då de covidrelaterade restriktionerna i Spanien var allra hårdast, ökade andelen icke-religiösa från 29 till 36 procent.

“Det är nödvändigt att följa utvecklingen under de kommande åren för att avgöra om ökningen faktiskt är början på en tilltagande utveckling som inte har konstaterats tidigare”, skriver rapportförfattarna enligt Evangelical Focus.

Många äldre fortfarande religiösa

En historisk jämförelse visar att religiositeten bland spanjorer har förändrats dramatiskt under de senaste 40 åren. 1980 uppgav mindre än nio procent av befolkningen att de var icke-religiösa, 2021 var motsvarande siffra 37 procent.

Det är framför allt yngre spanjorer som ser sig som icke-religiösa. Bland den äldre generationen (människor över 65 år) svarade samtidigt drygt 76 procent av de som medverkade i undersökningen att de är religiösa.

---

Fakta: Religiositet i Spanien

  • Katolicismen är den största religionen i landet, ungefär 59 procent av befolkningen är katoliker. Därefter följer icke-religiösa, inklusive ateister (15 procent) och agnostiker (12 procent).
  • Medlemmar i minoritetssamfund representerar drygt 2 procent av befolkningen.

---

Fler artiklar för dig