Nyheter

Elisabeth Sandlund pratade avsakralisering i Sveries radio

“Jag har svårt att tro att man tar ut korset i vedbon och hugger upp den och eldar i spisen”

Elisabeth Sandlund ledarskribent på Dagen.
Att kyrkor tas ur bruk är inte jätteovanligt. Men hur går det egentligen till när en kyrka avsakraliseras? Det ämnet avhandlades i SR:s Nordegren & Epstein i veckan med Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund som expert.

Bakgrunden till samtalet var att programledaren Hélène Benno nyligen bevittnade hur en missionskyrka med en handfull medlemmar lades ned. I programmet beskrev hon det som en fin och högtidlig – men också lite sorglig – ceremoni där bland annat korset bars ut från kyrkan.

– Oberoende av samfund tackar man för den tid som har varit, säkert fäller man en och annan tår och så tar man bort det som verkligen symboliserar att det är ett kyrkorum, sa Elisabeth Sandlund och tillade att det kanske också äts prinsesstårta.

“Vill säga tack för det som har varit”

Exakt hur ceremonierna ser ut varierar däremot mycket.

– Det finns inte några formulär eller liturgi. Men i kyrkoordningen, Svenska kyrkans regelverk, står det att när ett kyrkorum inte ska användas för församlingen gudstjänster så ska det tas ur bruk vid en gudstjänst där detta tillkännages.

– Frikyrkorna får göra hur de vill, men jag skulle gissa att man följer ungefär samma mönster i alla sammanhang.

Vad gör man av de kristna symbolerna?

– Man får hoppas att den lilla skaran som finns kvar i församlingen är välkomna till någon annan närliggande ort där man har en lite större församling och där det förhoppningsvis går att bereda plats för en så viktig symbol. Jag har svårt att tro att man tar ut korset i vedbon och hugger upp den och eldar i spisen.

När det gäller Svenska kyrkans lokaler konstaterade Elisabeth Sandlund att dyrt fastighetsunderhåll är ett stort problem på många håll. Samtidigt konstaterade hon att det kan vara extra svårt att sälja dessa byggnader eftersom de kan vara K-märkta och ligga precis vid en kyrkogård.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig