Nyheter

Han blir ny ordförande i Svenska missionsrådet

Stefan Emilsson: Vi ska vara en röst i samhället och tala om att ett rikt land som Sverige har råd att ge bistånd

“Ett svårt läge”. Så beskriver Svenska missionsrådet de utmaningar som väntar nye ordföranden Stefan Emilsson och organisationen när Sida skär ner sin budget.
– Det är jätteviktigt att föra ut budskapet att vi har råd att fortsätta vara solidariska, säger Stefan Emilsson till Dagen.

Svenska Sida har just aviserat att de kommer att hyvla 39 procent av årets budget för att bekosta flyktingmottagandet från Ukraina. Detta innebär stora påfrestningar, menar Svenska missionsrådet, som på måndagen fick en ny ordförande.

– Det akuta läget för svenskt bistånd och den ökande polariseringen i världen kommer att pröva vår solidaritet både med varandra och med världens fattigaste, säger Stefan Emilsson.

“De fattigaste drabbas”

Han beklagar de beslut som ligger till grund för att skära ner på biståndet för att bekosta flyktingmottagande.

– Ska det verkligen vara så att Sverige ska vara den största bidragstagaren när det gäller bistånd? Och ska det vara så att det är de fattigaste i världen som drabbas?

– Det är viktigt att tala om för människor vad som pågår. Vi vill föra ut budskapet att det är viktigt att vi upprätthåller en hundradel av vår budget till bistånd. Ett rikt land som Sverige har råd med det.

Drabbar hårt

Det viktigaste just nu är att ta sig igenom en svår period på ett bra sätt, säger han. Svenska missionsrådet har tre områden som de jobbar med, berättar han: att vara en mötesplats för kristna organisationer som arbetar internationellt, att vara en röst för religionens betydelse i samhället och biståndet, och att vidareförmedla Sida-bidrag.

Stefan Emilsson blir ny ordförande för Svenska missionsrådet.

– Avräkningen från regeringen nu riskerar att drabba våra medlemsorganisationer och partners med upp till 39 procent, säger Stefan Emilsson. Samtidigt betonar han att Svenska missionsrådet är väl rustat för att ta sig an de utmaningar som detta innebär.

– Vi är ett fantastiskt nätverk och det kan ingen neddragning ta ifrån oss.

Har viljan att ge bistånd minskat i Sverige under senare år, tror du?

– Det är svårt att säga generellt. Just nu är väldigt mycket fokus på krisen i Ukraina, och det är förståeligt. Där finns en jättestor vilja att hjälpa. Jag tror inte biståndsviljan är sämre. Men däremot finns ju politiska överväganden, som att det här med bistånd inte är något man vinner val på.

Stefan Emilsson har mångårig erfarenhet från Svenska missionsrådets nätverk och arbetar i dag för Equmeniakyrkan.

Arbetat i Thailand

Han är utbildad pastor, och har själv flera erfarenheter av att bo och arbeta utomlands: han har bott fyra år i Japan och tio år i Thailand. Han har varit engagerad i YWAM och har tidigare arbetat i EFK.

Under måndagens årsmöte behandlade mötet tre motioner om att öka nätverkets ambitioner att i påverkansarbete integrera barn och ungas rätt till utveckling i enlighet med FN:s resolution 2250. Nya ledamöter i styrelsen är Leif Newman (PMU), Lars-Åke Winberg (Läkarmissionen), Anders Göranzon (Bibelsällskapet), Allan Ekstedt (Lepramissionen) och Georg Joseph (Caritas).

Fler artiklar för dig