Nyheter

Fräck stöld av altarskåp värt nära 20 miljoner

“Ren ondska” • Tjuvar sågade upp plåtskåp och försvann med förgyllt altarskåp i Brooklyn.

Stölden av det värdefulla altarskåpet har chockat församlingen i Brooklyn i New York. Trots kameraövervakning lyckades tjuvarna med sin fräcka altarkupp.

– Vi trodde aldrig att en helig plats skulle kunna kränkas på detta sätt, säger den katolske prästen Frank Tumino till nyhetssajten CBS.

Stölden genomfördes någon gång på fredagen, skriver kyrkans församling i ett uttalande. Den upptäcktes av fader Frank Tumino på lördagsmorgonen.

Luktade bränd metall

Han berättar att när han kom till St. Augustine kändes doften av sönderskuren metall i hela kyrkan. Tjuvarna hade helt sonika sågat upp det metallskåp där det värdefulla altarskåpet från 1800-talet förvarades. Skåpet var förgyllt med 18 karats guld, och värt runt 2 miljoner amerikanska dollar.

– En chock. Det här är ren ondska, säger församlingsbon Sharon Dawson.

Nattvardskärl och oblater hade slängts ut över kyrkan.

– Detta är förkrossande, Kristi kropp, den heliga eukaristin, skickas till dem som är sjuka och som inte kan komma till kyrkan, säger Frank Tumino till CNN.

St. Augustine katolska kyrka i Brooklyn, New York, utsattes för en omfattande stöld och förstörelse 28 maj.

Kände väl till kyrkan

En staty föreställande en ängel förstördes vid inbrottet, och en annan staty skadades. Det fanns kameraövervakning i kyrkan, men den hade också slagits sönder vid tillslaget. Det är oklart hur länge tjuvarna uppehöll sig i kyrkan.

– Det måste vara ett ‘insiderjobb’, eftersom de kände väl till kyrkan, tror församlingsbon David Flowers.

St. Augustine katolska kyrka i Brooklyn, New York, utsattes för en omfattande stöld och förstörelse 28 maj.

Men Frank Tumino betonar att kyrkan är en offentlig byggnad och att det därför är lätt för människor att slinka in under till exempel morgonmässa eller vid andra tillfällen. Han säger att han hoppas och ber att altarskåpet ska komma till rätta.

– Det är ett heligt föremål. Och ett heligt föremål ska inte sågas sönder och säljas, eller smältas ner.

Församlingen skriver i sitt uttalande att kuppen är “avskyvärd och respektlös”. New York-polisen har uppmanat alla som vet någon om kuppen att höra av sig.

---

Fakta: Romersk-katolsk kyrka

  • St. Augustine ligger i Brooklyn, New York. Kyrkan byggdes på 1890-talet, och det stulna altarskåpet kommer från denna tid.
  • När kyrkan byggdes bestod en stor del av stadsdelens invånare av tyska och irländska immigranter. I dag bor cirka 2,5 miljoner invånare i Brooklyn, som är den näst största stadsdelen i New York efter Manhattan.

---

Fler artiklar för dig