Nyheter

Zelenskyj: Ryssland har förstört 113 kyrkor

“De är beredda att bränna allt, ortodoxa kyrkor liksom allt annat i Ukraina”, säger den ukrainske presidenten

Ryska styrkor har sedan invasionen av Ukraina förstört eller skadat 113 kyrkor. Det uppger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

På onsdagen förstördes en klosterbyggnad i regionen Donetsk oblast till följd av rysk artilleribeskjutning som ledde till en omfattande brand. Tre ortodoxa munkar dödades i angreppet, sa president Zelenskyj i ett tal som han höll på kriget hundraförsta dag. Klosterbyggnaden tillhörde ett av Ukrainas tre lavra, vilket i ortodox kristen fromhet är en benämning på en typ av kloster i vilka munkarna lever mer åtskilda än i andra kloster.

– Det här är en lavra som tillhör Ukrainska ortodoxa kyrkan, som i Moskva fortfarande anses vara sammankopplad till den rysk-ortodoxa kyrkan. Inte ens det hindrar den ryska armén, sa Zelenskyj i talet.

“De är beredda att bränna allt”

Munkarnas gudstjänster måste nu hållas i källaren, konstaterade presidenten. Han uppgav också att ryska styrkor sedan krigsutbrottet i slutet av februari förstört eller skadat 113 kyrkor i Ukraina.

– De är beredda att bränna allt, ortodoxa kyrkor liksom allt annat i Ukraina.

Zelenskyj framhöll att en del av de 113 förstörda eller skadade kyrkorna är urgamla kyrkor som klarade sig under andra världskriget.

”Kan upphöra när som helst”

I sitt tal sa den ukrainske presidenten också att de ryska styrkorna under kriget dödat 261 ukrainska barn.

– Men det är den officiella siffran. Ju mer kunskap vi får om dem som begravts i ockuperade territorier, desto fler kan antalet namn på listan dessvärre komma att bli. Det är läskigt att läsa: födelseår, bostadsort, dödsomständigheter. De skulle alla leva i dag om bara en person i Moskva inte hade orsakat den här katastrofen, sa Zelenskyj.

Han nämnde inte Rysslands president Vladimir Putin vid namn, men sa att “krigets fruktansvärda konsekvenser kan upphöra när som helst” om Putin ger order om det.

– Den ryska armén kan sluta bränna kyrkor, den ryska armén kan sluta förstöra städer, den ryska armén kan sluta döda barm, om samme person i Moskva bara ger en sådan order. Det faktum att det fortfarande inte finns någon sådan order är en uppenbar förödmjukelse för hela världen.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig