Nyheter

USA ska undersöka kulan som dödade journalist

Den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh dödades i Jenin i maj i år

Experter i USA ska undersöka den kula som dödade Shireen Abu Akleh. Det uppger den palestinska myndighetens chefsåklagare för nyhetsbyrån AFP.

Chefsåklagare Akram al-Khatib uppger för AFP att kulan har lämnats över till kriminaltekniska experter i USA för undersökning.

Kulan har inte mixtrats med, säger al-Khatib, och ska lämnas tillbaka efter undersökningen.

Det var den 11 maj som 51-åriga Shireen Abu Akleh, en erfaren korrespondent för al-Jazira, dödades av ett skott i huvudet under en israelisk räd i staden Jenin. Hon bar vid tillfället en skyddsväst med ordet “press” på.

Olika besked om vilken sida som avfyrade skottet

Enligt utredningar som gjorts av FN:s människorättsorgan OHCHR och flera stora mediebolag, bland annat nyhetsbyrån AP och The New York Times, avlossades skottet av israeliska säkerhetsstyrkor.

Israels armé IDF säger att det är omöjligt att fastställa varifrån skottet kom och att det lika gärna kunde ha avlossats av palestinier i området. Enligt OHCHR tyder inget på att beväpnade palestinier var aktiva på platsen i fråga när händelsen inträffade.

Samtal mellan Abbas och Blinken

Beslutet att låta skicka kulan till USA fattades efter ett telefonsamtal mellan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och USA:s utrikesminister Antony Blinken förra veckan, uppger palestinska källor för Jerusalem Post.

Enligt den palestinske chefsåklagaren Akram al-Khatib är det inte aktuellt att lämna över kulan för undersökning av experter i Israel, skriver tidningen. Israels armé menar att det enda sättet att ta reda på sanningen är att utföra ballistiska tester både på kulan och på de vapen som skulle ha kunnat avlossat den.

Mahmoud Abbas har avvisat ett israeliskt förslag om att låta göra en gemensam utredning.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig