Nyheter

Frälsningsarmén lanserar eget valmanifest

Samfundet vill få politiker att anta en nollvision när det gäller hemlöshet

En fråga är viktigare än alla andra för Frälsningsarmén i årets val. Nu lanserar de ett eget valmanifest för att få uppmärksamhet kring en av samhällets mest utsatta grupper.

VISBY. “Frälsningsarméns bidrag till ett valmanifest 2022″ står det på framsidan som bildsätts av en äldre uteliggare med kaffe i sin kaffekopp. Med detta manifest vill det kristna samfundet, känt för sina sociala insatser, sätta fokus på den svenska hemlösheten.

Lanseringen av valmanifestet skedde på ett seminarium under Almedalsveckan, där flera av samfundets egna experter fick berätta om arbetet.

Alla behöver bostad

– Vi har en lösning på nutidens problem, även om vi vet att det kostar, sa divisionschef Christina Vauhkola.

– Vi tror att alla är lika mycket värda, då tror vi att alla är värda en bostad, menade Sofia Fållsten, verksamhetschef vid Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen.

– Kommuner och stat kan inte göra allt själva, de behöver Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Röda korset, de ideella organisationerna, var budskapet från verksamhetschef Per-Johan Fernström.

Frälsningsarmén

Även Frälsningsarméns ledare Bo Jeppsson var på plats.

Varför har ni tagit fram ett eget valmanifest?

– Därför att vi efter 140 års intensivt och enträget arbete för att få undan hemlösheten i Sverige inte har lyckats, hur mycket vi än gör. Orsaken är inte vår, utan det handlar om strukturella samhällsförändringar, säger Bo Jeppsson till Dagen.

– Det är dags att vi en gång för alla bestämmer oss, låt oss hjälpas åt och nå nollvisionen för att ingen människa ska vara hemlös i Sverige.

Vem riktar ni er till?

– Sveriges politiker. Men också till hela samhället för att påvisa vad vi ser behöver göras, säger Sofia Fållsten.

– Det är viktigt att jobba på olika plan. Bostad först är en bra idé som många jobbar med, men samtidigt är det viktigt att hjälpen anpassas för den enskilde individen.

Vilka är de viktigaste förslagen i manifestet?

– Vill man göra en snabb förändring är det två bitar, det handlar om civil samverkan och att den ideella sektorn får en tydligare roll, den andra biten är en resursfråga. Det kommer att krävas skattemedel för att förändra situationen, både genom att bygga bort hemlösheten, men också genom att minska nyrekryteringen, konstaterade Per-Johan Fernström.

Frälsningsarmén

---

Fakta: Frälsningsarmén

  • Frälsningsarmén är ett kristet samfund som är känt för sitt sociala engagemang.
  • “Soppa, tvål och frälsning” är en slogan som använts för att förklara samfundets teologi.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig