Nyheter

Kyrkorna bjöd på drive in-bio i Eksjö

Cirka 100 ungdomar såg på film på Storegårdsparkeringen

Parkeringen fylldes när kyrkorna visade en film om en kristen vapenvägrare i andra världskriget.
– Det var väldigt uppskattat. Några undrade om vi inte kunde visa film varje kväll, säger Ove Jonsson, som driver Bussmissionen och är en av initiativtagarna.

Kyrkorna i Eksjö – Svenska kyrkan, Storegårdskyrkan, Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Frälsningsarmén – har samarbetat i flera år. För drygt ett år sedan började de med sin insats i Storegårdsområdet, där ungdomar brukar samlas på parkeringen och skateparken på helgerna.

Här bjuder man på pannkakor och vuxen närvaro ett par lördagskvällar i månaden, i syfte att bidra till en trygg stämning.

– När vi upptäckte att parkeringen blivit lite av en samlingsplats för ungdomarna, med en del stök, kände vi att det var viktigt att få vara där och bidra till en god atmosfär, säger Jacob Larsson, ungdomsledare i den närliggande Storegårdskyrkan.

– Det är en stor yta och många åker runt med sina epa-traktorer.

Kyrkor bjöd på drive in-bio i Eksjö.

Idé om drive in-bio

Tanken på att ordna en drive in-bio kläcktes i våras.

– Jag hade varit med om att göra något liknande i Ronneby i Blekinge för en del år sedan, berättar Ove Jonsson, som sedan ett år tillbaka bor i Eksjö och deltar i lördagssatsningen.

Valet föll på Mel Gibsons film Hacksaw Ridge. Det är den sanna historien om den kristne vapenvägraren Desmond Doss, som tog värvning som fältsjukvårdare under andra världskriget och räddade livet på 75 skadade soldater vid ett slag på den japanska ön Okinawa.

– Det är ett starkt budskap om att rädda människors liv i stället för att döda. Men visst, det är en krigsfilm, så den är rätt blodig, säger Ove Jonsson.

Kyrkor bjöd på drive in-bio i Eksjö.

100 såg filmen

Ungdomarna var i alla fall mycket uppskattande.

– Det var ungefär 100 personer där, och det tycker vi är fantastiskt. Visningen kostade 20 000 kronor, men det är det värt, säger Ove Jonsson.

Jacob Larsson tycker att insatsen på parkeringen är meningsfull.

– Vi har ju byggt upp relationer under lång tid, så många känner igen oss, säger han.

Kyrkor bjöd på drive in-bio i Eksjö.


– Sedan kanske vi inte har sett så mycket frukt av arbetet. Men vi tror ändå att de här relationerna på sikt leder till något bra. För oss är det också viktigt att vara där ungdomarna är, och att gå utanför kyrkans väggar.

Fler artiklar för dig