Nyheter

Stor nöd i Pakistan: “En pojke började äta av gräset”

Lokala kyrkor i Pakistan gör stora humanitära insatser för att nå dem som drabbats hårdast av översvämningarna

Översvämningarna i Pakistan har påverkat 33 miljoner människor. Det är brist på mat, vatten och husrum. Många är sjuka och infekterade och stora byar har reducerats till små öar. Men hjälp når de drabbade, framför allt genom de lokala kyrkornas insatser.
– Vi vill kunna hjälpa alla, oavsett vilken religion de tillhör, säger Arif Ashiq, pastor i Lahore, till Dagen.

Pakistan befinner sig i ett akut nödläge och har drabbats hårdare än någonsin av översvämningar under de senaste veckorna, delvis på grund av klimatförändringarna. Vatten har beräknats täcka en tredjedel av landet och har drabbat de södra delarna allra hårdast. I Sverige har kyrkor försökt skicka hjälp till de allra mest nödställda.

Monica Winerdal, pastor, föreståndare (Norrtälje pingst) och själavårdare. Numera pensionär.

– Genom våra etablerade kontakter ser vi att hjälpen når fram till de drabbade. Redan i mitten av juli fick vi första nödropet angående översvämningar i Pakistan genom en av våra kontakter. Vi skickade gåvor, i första hand till mat, och har fått hälsningar så vi vet att hjälpen når fram, berättar Monica Winerdal, ordförande i Missionsrådet i Aspnäskyrkan Järfälla, en församling som länge har haft ett samarbete med kyrkor och kristna i Pakistan.

Även Josef Sjöberg har en lång historia av att samarbeta med lokala kyrkor i Pakistan och har själv bott där mellan 2012 till 2014. Han och hans fru Maria startade Pakistanhjälpen, en organisation som bland annat hjälper fattiga familjer att friköpa sig från skulder de hamnat i under desperata omständigheter. Josef och Maria jobbar även med en lokal pingströrelse, Full Gospel Assembly (FGA), i Lahore som ligger i östra delen av landet.

Lahore har inte drabbats lika hårt av översvämningarna och därför har kyrkor kunnat utgå därifrån med humanitära insatser. Josef Sjöberg berättar att kapaciteten ändå inte räcker till och att de behöver mer hjälp.

– Räddningstjänsterna gör så gott de kan, men de kan inte nå alla. Det är en väldigt stor katastrof. Och det ligger väldigt långt borta ifrån Sverige, och därför uppmärksammas det inte lika mycket.

Kyrkor hjälper till

Arif Ashiq är pastor i Full Gospel Assembly i Lahore och hjälper till med hjälpinsatserna. Han säger till Dagen att desperationen är stor hos dem han möter och berättar om ett ögonblick nyligen som etsat sig fast hos honom:

– Jag tänker på en pojke som hade förlorat allt och hamnade på en av dessa öar som blivit till efter översvämningarna. Han hade inget. Inga saker, kläder och ingen mat. Han var så pass hungrig att han började äta av gräset som växte på marken han stod på, berättar han.

Josef Sjöberg, missionär Pakistan

Kristna är en minoritet i Pakistan och utgör knappt två procent av befolkningen. Ändå har kyrkorna varit viktiga i samarbetet med myndigheterna för att hjälp ska kunna nå fram. Muslimer, hinduer och sikher får hjälp av kyrkorna och det har tagits emot med glädje.

– Vi vill kunna hjälpa alla, oavsett vilken religion de tillhör. Vi vill inte diskriminera och dessutom är nöden så stor att de som inte är kristna inte heller bryr sig om att de får hjälp av oss, säger Arif Ashiq.

Förnödenheter i Pakistan

Kyrkor som FGA har åkt dit för att dela ut förnödenheter, som mat, schampo, tält och myggnät, trots att de själva varken har så mycket resurser eller kapacitet.

– Över 50 procent av de drabbade består av barn som behöver omedelbar humanitär hjälp. De behöver mat och dricksvatten för att minska riskerna för undernäring och sjukdomar som diarré och kolera, säger Tariq Waris, biträdande rektor på FGA:s bibelskola i Lahore och en av dem som från början engagerat sig i de humanitära insatserna.

---

Fakta:

  • Översvämningarna i Pakistan är största naturkatastrofen som drabbat landet hittills. Vattennivån är högre än översvämningarna 2010.
  • Sindhprovinsen är den mest drabbade delen och utgör nästan 88 procent av alla hem som förstörts av vattnet (cirka 1,54 miljoner hem).

---

Fler artiklar för dig