Nyheter

Man med svärd gick till attack mot kyrka

Mannen försökte tända eld på en katolsk katedralkyrka

En man försökte tända eld på en katolsk kyrka i USA på onsdagen. Den misstänkte gärningsmannen hade även med sig ett svärd, som skadade en av kyrkans medarbetare.

Händelsen inträffade i Tulsa i delstaten Oklahoma på onsdagseftermiddagen lokal tid. Mannen gick till attack mot den katolska katedralkyrkan Holy Family Cathedral och försökte tända eld på den. Kyrkan, som började byggas 1912 och stod klar 1927, klarade sig utan större skador, men några fönster ska ha skadats i attacken.

När en av kyrkans medarbetare konfronterade mannen, som bar på ett svärd, tillfogades medarbetaren skärsår på händerna, rapporterar Catholic News Agency (CNA).

Elever i närheten

Fader Gary Kastl vid katolska Holy Family Cathedral uppger i ett uttalande att den misstänkte gärningsmannen sågs bära på en kylväska samtidigt som han försökte ta sig in i kyrkan. När mannen upptäckte att kyrkporten var låst tog han i stället en annan väg för att komma in, förbi kyrkans skola – vars elever befann sig utomhus.

“Vi uttrycker vår tacksamhet och uppskattning för att fakulteten och personalen reagerade snabbt och omedelbart tog in eleverna i skolan”, säger Gary Kastl i uttalandet.

Hotade detonera sprängladdning

Mannen kunde gripas av polisen i en annan del av Tulsa cirka en och en halv timme efter händelsen vid katedralkyrkan. Han hittades i en butik där han hotade med att detonera en sprängladdning.

Dagen efter händelsen hölls i Holy Family Cathedral en mässa för den skadade medarbetarens tillfrisknande från skärskadorna. Det inträffade utreds nu av Tulsapolisen, brandkåren och amerikanska federala myndigheter.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig