Nyheter

Uppgifter: Rysk-ortodoxa kyrkan skapar en militärbataljon

Ärkebiskopen i S:t Petersburg tillbakavisar uppgifterna om organisationen ”Andreaskorset”

Ryska medieuppgifter talar om att en frivilligbataljon eller ett privat militärkompani, under välsignelse av rysk-ortodoxa kyrkan, kan vara på väg att skapas i S:t Petersburg. Men ärkebiskopen Alexy Ganzhin tillbakavisar uppgifterna.

Det hela handlar om organisationen “Andreaskorset” som bildades 2017 i Kronstadt utanför S:t Petersburg. Där finns ett center som är knutet till rysk-ortodoxa kyrkan, och där ledaren Vladimir Khilchenko har beskrivit att det är den “första privata militärbataljonen” som är på gång inom kyrkan, enligt ryska Bloknot.

Ärkebiskop Alexy tillbakavisar dock detta, enligt Newsbullentin.com, och säger att man endast tränar volontärer vid centret, men att det inte handlar om en privatarmé.

“Där finns församlingsmedlemmar som sponsrar pengar till utbildning. Men det gäller människor som ska försvara vårt fädernesland – det här är inte ett militärkompani”, uppger ärkebiskopen, enligt Newbullentin.com.

30 dagars utbildning

Ledaren Vladimir Khilchenko har till Bloknot uppgett att centret, Naval Kronstadt St Nicholas katedral, tack vare ärkebiskopen har kunnat träna frivilliga under 30 dagar till olika privata militärkompanier.

Fader Alexy förklarar, å sin sida, att det är grundläggande kurser i militärträning för barn som ges, men att man också undervisar vuxna som önskar göra frivilliga insatser i Ukraina, uppger Newsbullentin.com.

Att den rysk-ortodoxa kyrkan ställt sig bakom Rysslands krigföring i Ukraina är något som upprört kyrkor och kristna runtom i världen, där det bland annat diskuterats om uteslutning i Kyrkornas världsråd.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig