Nyheter

Salahs succé dämpar religiösa hatbrott

Förhoppning att fotbolls-VM i Qatar ska minska spänningarna mellan kristna och muslimer

Sedan Mohamed Salah kom till Liverpool 2017 har han gjort succé på fotbollsplanen. Hans insatser tycks också ha dämpat rasism och fördomar mot muslimer.
Kan det omvända inträffa i Qatar – det vill säga att kristna blir mer accepterade av muslimer?

Rasismen har länge varit ett stort problem inom fotbollen. Internationella fotbollsförbundet Fifa har haft kampanjer mot rasism. Spelare har berättat att de drabbats av hat och hot på grund av etnicitet och religiös tillhörighet.

Inte heller Mohamed Salah har gått fri från rasistiska påhopp. En förklaring kan vara att han aldrig gjort någon hemlighet av att han är praktiserande muslim.

Egen målgest

Efter sina mål brukar han falla på knä och böja sitt huvud och sin panna ned mot marken. En bönegest som praktiseras av miljoner muslimer runt om i världen. Ett beteende som applåderas av många fans, men inte av alla.

En studie vid Stanfords universitet i Kalifornien som gjordes 2019, visar att antalet hatbrott i Liverpool hade minskat med nästan 20 procent – närmare bestämt 18,9 procent – sedan Salah skrev på för klubben.

Studien visar också att antalet antimuslimska meddelanden på Twitter sjunkit med 50 procent bland Liverpools supportrar jämfört med andra klubbars fans i Premier League. Detta som en följd av att Salah börjat spela för klubben.

Större acceptans

“Undersökningen ger oss värdefull information om hur fördomsfulla attityder och beteenden kan påverkas av positiv exponering av kändisar. I detta fall tyder resultatet på större acceptans gentemot islam” heter det i rapporten.

I det muslimska Qatar där VM-slutspelet i fotboll avgörs. har kristna det svårt. Enligt Open Doors senaste sammanställning som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst, hamnar Qatar långt upp på listan.

Kan en acceptans liknande det som inträffat i fallet Mohamed Salah fungera omvänt? Så att muslimer visar större förståelse för det västerländska sättet att leva. Det undrar sajten Religionunplugged.

VM blir ett test

VM-slutspelet kommer att bli ett test för det muslimskt dominerade Qatar. Bland annat när det gäller synen på alkohol och homosexualitet, som är strängt förbjudet i landet.

Kanske kan även den negativa synen på kristna hos landets regim förändras i en mer positiv riktning som ett resultat av VM-turneringen.


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar