Nyheter

Pastor gripen efter förkunnelse i Myanmar

Greps på flygplatsen - åklagaren har inte specificerat brottsanklagelse

Pastorn Hkalam Samson har gripits i Myanmar för sin förkunnelse och sina bibelskoleklasser. Men det står inte klart vilket brott han är anklagad för. Människorättsorganisationer meddelar nu att de är djupt oroade över Samsons häktning.

Pastorn Hkalam Samson har gripits i Myanmar, skriver The Christian Post. Han greps den fjärde december av Myanmars polis och militärjunta på Mandalays internationella flygplats när han skulle flyga till Thailand för vård behandling. Ett åtal för brott gällande Samsons tal och bibelklasser håller på att förberedas. Dagen efter gripandet flögs han till delstaten Kachin i norra Myanmar.

Hkalam Samson har tidigare varit både ordförande och sekreterare för Kachin Baptist Center (KBC). Nu är han ordförande för National Consulative Assembly (NCA) samt rådgivare till KBC. Prästen Lahpai Zau Ra är vice ordförande för KBC och menar att han blivit visad filmer av Samsons tal, fått höra att Samson begått brott och att detta agerande ska få konsekvenser. Enligt Zau Ra är det inte tydligt vad Samson är anhållen för eller vart han hålls.

Människorättsorganisationer oroade

Buddhism är den största religionen i Myanmar där kristna endast utgör sju procent av landets befolkning. I juni rapporterade bland annat FN om att Myanmars nationalistiska militärjunta riktat in sig på religiösa minoriteter, däribland kristna. Hundratals barn har brutalt dödats.

Pastorn Hkalam Samson.

Radio Free Asia skriver att säkerhetsministern för Kachins militärjunta sagt att Samson är skyldig men inte vad han gjort sig skyldig till. Efter gripandet på flygplatsen hölls och förhördes Samson på det Centrala militära högkvarteret över natten. Människorättsorganisationen Global Witness menar att Hkalam Samson är en respekterad religiös ledare för folket i Kachin. Den sjunde december meddelade de att de var djupt oroade över Samsons häktning och påkallade hans omedelbara frisläppning.


Fler artiklar för dig