Nyheter

Pelés magnifika begravningsplats - ett mausoleum

Tusentals brasilianare följde fotbollslegendaren när han begravdes i sin hemstad Santos

Tusentals supportrar tog ett sista farväl av Pelé innan den brasilianske fotbollslegendaren på tisdagen begravdes i det som är världens högsta kyrkogård enligt Guinness rekordbok. Begravningsplatsen är utformad som en fotbollsarena i miniformat.
– Jag gillar platsen för den ger mig frid och sinnesro, sa Pelé i ett uttalande år 2003.

Polisen gör bedömningen att 230 000 personer, varav de flesta brasilianare, valde att defilera förbi Pelés öppna kista. Den var placerad i mittcirkeln på Vila Belmiro, fotbollsarenan där ”fotbollskungen” firade många triumfer i klubblaget Santos.

Kistan pryddes med Brasiliens flagga och Santos klubbfärger svart och vitt. Likvakan pågick under 24 timmar, och den avslutades med en katolsk mässa.

Därefter fördes kistan till begravningsplatsen Memorial Necropole Ecumenica som ligger några hundra meter från fotbollsarenan. Begravningen skedde vid en privat ceremoni där enbart fotbollslegendarens närmaste deltog.

Pelé var en enastående fotbollsspelare som gjorde stort intryck både på och utanför planen, och hans begravningsplats beskrivs som något utöver det vanliga.

Memorial Necropole Ecumenica är en kritvit byggnad som invigdes 1991. Initiativtagare var den bortgångne argentinske affärsmannen Jose Salomon Altstut, rapporterar Guardian.

Med sina tio våningar är den världens högsta kyrkogård, enligt Guinness rekordbok. Dess totala yta är 40 000 kvadratmeter och den innehåller även kapell, restaurang, bilmuseum, fiskdamm och fågelbur.

I byggnaden finns inte mindre än 18 000 begravningsplatser. Den näst högsta våningen där Pelé begravdes, är 200 kvadratmeter och byggd som en fotbollsarena i miniformat med konstgräs och allt.

Där vilar Pelés balsamerade kropp i en kista som står i mitten av fotbollsplanen. Kistan omges av förgyllda foton från hans karriär som fotbollsspelare och ambassadör för Brasilien, uppger en talesperson för begravningsplatsen.

Påkostad grav

Memorial Necropole Ecumenica är ett mausoleum som blivit benämningen på stora och påkostade gravmonument i form av särskilda byggnader.

Själv förklarade Pelé år 2003 varför han valde just den begravningsplatsen. Han sa då att han gillade platsen för att ”den inte ser ut som en kyrkogård” och att den ger honom ”andlig frid och sinnesro”.

Santos är en kuststad i sydöstra Brasilien i delstaten São Paulo. Pelé debuterade i Santos FC:s A-lag redan som 15-åring och han stannade i klubben under större delen av sin karriär. Klubben har även fostrat spelare som målvakten Gilmar, högerbacken Carlos Alberto och den nutida stjärnan Neymar.

Troende katolik

Pelé var troende katolik och hans sörjs också av Katolska kyrkan i Brasilien, skriver Signum. När budet om Pelés död kom skrev ärkebiskopen Odilo Scherer i São Paulo på Twitter: ”En bön för Pelé, må Gud i sin oändliga barmhärtighet ta emot honom”.

Och själv har Pelé sagt i en intervju: ”Jag hoppas att Gud kommer att ta emot mig i himlen som hela världen tar emot mig i dag, tack vare vår älskade fotboll”.

Pelé – eller Edson Arantes do Nascimento – avled den 29 december efter en cancersjukdom. Han blev 82 år. Han slog igenom vid fotbolls-VM i Sverige 1958 och är den ende spelaren i världen som vunnit VM-guld tre gånger.Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig