Nyheter

Hatt förenar konservativa kvinnor i Nederländerna

Kristen skribent förklarar sin syn på traditionen som aldrig försvunnit

Även om det finns mycket som skiljer de olika konservativa kyrkorna åt i Nederländerna, förenas de av en tradition: att kvinnorna bär hatt. Det skriver den kristna journalisten Joe-Lize Brugge, som försvarar bruket men påminner om att det inte “kan frälsa eller försona någon med Gud”.

Tidigare i år skrev Dagen om varför en del kristna kvinnor i Sverige börjat täcka sitt hår, i enlighet med en sed som var vanlig inom kyrkorna tidigare.

Den artikeln hänvisar CNE News, som har sin redaktion i Nederländerna, till i texten Head covering a female oppression? Där skriver redaktören Joe-Lize Brugge om hur bruket att kvinnor täcker huvud och hår under gudstjänsten aldrig lämnat vissa kyrkor.

“I det reformerta nederländska samfund jag tillhör är det standard att kvinnor bär hatt [av något slag] under gudstjänsten. I söndagsgudstjänsten är det ovanligt att kvinnor inte täcker huvudet”, skriver hon.

“Och gör de inte det, är det mycket troligt att det inte var medvetet. Folk antar genast att hon glömt sin hatt i bilen eller hemma.”

Paulus brev till korinthierna

Den tradition som förenar landets konservativa kyrkor grundar sig enligt Joe-Lize Brugge på det Paulus skriver i sitt första brev till korinthierna: “Men om en kvinna ber eller profeterar utan något på huvudet, så vanärar hon sitt huvud. Det är som att ha håret avrakat.”

Och det främsta skälet till detta, menar nederländska teologer, är att huvudbonaden symboliserar “skapelseordningen”, där mannen skapades först och därför ses som kvinnans överhuvud.

“Jag vet att frågan om underkastelse är känslig nu för tiden”, skriver Joe-Lize Brugge, som dock inte anser att det är frågan om att en hustru blint ska lyda sin make.

“Snarare tror jag att underkastelsen är ägnad att spegla något som äktenskapet är en svag reflektion av, nämligen relationen mellan Kristus och hans brud Kyrkan. Kristus som brudgum offrade sitt liv för sin brud, i ett slutgiltigt uttryck för sin kärlek. Och skulle kyrkan då inte glädjas åt att få underkasta sig en sådan brudgum?” frågar hon sig.

Hur, var, när och vilka kvinnor som ska täcka sina huvuden närmare bestämt är man inte överens om i kyrkorna, påpekar Joe-Lize Brugge.

“Men en sak ska kristna ha för ögonen när de diskuterar frågan om att täcka huvudet. Och det är att en huvudbonad aldrig kan frälsa dig eller försona dig som syndare med en helig Gud”, avslutar hon.

Att täcka sitt huvud kan också ha andra betydelser. Om det vittnar berättelserna om de hattar som historiskt burits av protestantiska afro-amerikanska kvinnor i kyrkan, och som än i dag används i en del samfund.

Fler artiklar för dig