Nyheter

Svenska kyrkan har fått tillbaka sina FB-konton

“En lättnad att vi snart kan börja använda kontona igen”

Svenska kyrkan har tagit tillbaka kontrollen över sina nationella Facebook-konton som blev kapade.

Torsdagen den 28 april upptäcktes att några konton som Svenska kyrkan förfogar över hade kapats. De drabbade kontona tillhör Svenska kyrkan på nationell nivå, Svenska kyrkan i utlandet, Act Svenska kyrkan och ärkebiskop Martin Modéus.

Sedan dess har ett 20-tal medarbetare på Svenska kyrkans rikskansli i Uppsala arbetat för att lösa situationen. Och i ett pressmeddelande skriver Svenska kyrkan att den återtagit kontrollen över dessa konton:

– Det är en lättnad att vi kan börja använda kontona igen. Många har kontakt med Svenska kyrkan via Facebook, och det är viktigt för oss att vara närvarande där människor finns, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala.

Ser över rutiner

Det kommer dock att dröja innan Svenska kyrkan börjar använda dessa konton igen. Tidigast i nästa vecka kommer information och inlägg att läggas ut på dessa konton igen. Under tiden pågår ett arbete som går ut på att se över interna rutiner med syfte att minimera risken att något liknande upprepas.

– Vi har noga följt händelseutvecklingen sedan förra torsdagen och vi har inte sett någon aktivitet på våra konton under den här perioden, berättar Pia Dahlén.


Fler artiklar för dig