Nyheter

Ny studie: Allt fler latinos lämnar Katolska kyrkan

Nästan en av fem har slutat vara katoliker sedan 2010

En ny studie bekräftar det som tidigare undersökningar visat: allt fler latinos i USA lämnar Katolska kyrkan. På 12 år har en av fem i gruppen slutat se sig som katolik.

Katoliker är ännu den största gruppen bland amerikanska latinos, men andelen katoliker bland latinos har de senaste åren tydligt sjunkit. Det visar en ny studie som genomförts av den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center.

2010 var andelen katoliker i befolkningsgruppen latinos i USA 67 procent, medan motsvarande andel 2022 var 43 procent. Det innebär alltså en nedgång med 24 procentenheter; nästan en av fem latinos har alltså under tolvårsperioden slutat se sig som katolik.

Studien bekräftar den trend som märkts i tidigare undersökningar. Hösten 2022 visade en amerikansk undersökning att nästan hälften av icke-katolska latinos i USA tidigare har varit katoliker, men lämnat katolicismen.

Andelen protestanter stabil

Det tycks inte som att många av de tidigare katolikerna övergår till protestantiska kyrkor. Andelen protestanter bland gruppen amerikanska latinos är nämligen stabil över tid, medan andelen som beskriver sig som ateister, agnostiker eller ”inget särskilt” har ökat: från 10 procent 2010 till 30 procent 2022, rapporterar Pew Research Center. Den siffran motsvarar andelen religiöst ”icke anslutna” bland amerikaner i hela befolkningen.

Samtidigt som den största gruppen religiösa latinos alltså fortfarande finns i Katolska kyrkan, finns den näst största gruppen fortfarande i protestantiska kyrkor.

Enligt amerikanska myndigheter är befolkningsgruppen latinos den snabbast växande minoriteten i USA. 2020 bestod gruppen av 62 miljoner människor.

Fler artiklar för dig