Nyheter

Palestinska raketer regnade över Israel

Det intensiva raket- och bombkriget fortsätter för tredje dagen i Gaza och södra Israel. Israel dödade på torsdagen ytterligare två befälhavare i den terrorstämplade palestinska gruppen Islamiska Jihad – och samtidigt fortsätter Egypten att försöka medla fram en vapenvila.

TEL AVIV. Palestinska raketer regnade över södra Israel och israeliskt flyg bombade Gaza på torsdagen. Under tre dagar har palestinier i Gaza avlossat mer än 500 raketer, medan israeliskt flyg har attackerat mer än 150 mål i Gaza.

Det är de hårdaste striderna sedan en tre dagar lång “rond” i augusti.

Egypten försöker – som så ofta förr – medla mellan parterna. Enligt obekräftade uppgifter i egyptiska medier skulle en vapenvila redan ha uppnåtts, men den nyheten följdes omedelbart av ny palestinsk raketbeskjutning – smällar hördes så långt norr ut som i Tel Aviv när raketförsvaret sköt ned raketer –och därefter israeliska flygattacker.

Startade på tisdagen

– Egyptens försök att lugna ned situationen och återuppta den politiska processen har ännu inte gett resultat, säger Egyptens utrikesminister Ayman Safadi på torsdagen.

De ständiga konfrontationerna mellan Israel och de militanta grupperna i Gaza brukar sluta med att Egypten, som har goda kontakter med båda parter, medlar fram ett eldupphör. Så sker sannolikt också den här gången. Frågan är bara efter hur många dagars strider – och hur länge det dröjer till nästa våldsutbrott.

Den senaste urladdningen startade på tisdagen när tre befälhavare i terrorstämplade Islamiska Jihad dödades i israeliska flygattacker. Detta sedan Islamiska Jihad hade skjutit mer än 100 raketer mot Israel en vecka tidigare sedan en av gruppens ledande medlemmar hade hungerstrejkat sig till döds i ett israeliskt fängelse.

På torsdagen dödade Israel i riktade attacker ytterligare två höga militära chefer i Islamiska Jihad, befälhavaren för gruppens raketenhet och hans ställföreträdare.

Minst 27 palestinier har dödats under tre dagars strider, bland dem de fem befälhavarna i Islamiska Jihad och andra kopplade till raketbeskjutningen, men också kvinnor och barn. I Israel hade på torsdagen inga personskador rapporterats trots direktträffar på bostadshus och en förskola – som var utrymda.

Det israeliska raketförsvaret skjuter ned så gott som alla inkommande missiler.

Israel fokuserar attackerna på Islamiska Jihad, den mindre av de två islamistiska grupperna i Gaza. Likaledes terrorstämplade Hamas, den större gruppen som styr Gaza, har hittills tyckts hålla sig utanför raketbeskjutningen även om den har gett Jihad sitt stöd i uttalanden och kanske också när det gäller infrastruktur.

– Det enade motståndets svar är en plikt och ett självförsvar mot massakern som den sionistiska ockupationen genomförde, sade Hamas talesman Abdulatif al-Qanoo.

Och Israels premiärminister Benjamin Netanyhu sade I ett direktsänt tv-tal på ondagskvällen att “den här ronden är inte slut”.

– Vi säger till terroristerna och till dem som skickar ut dem: Vi ser er överallt. Ni kan inte gömma er och vi väljer plats och tid för att slå till mot er, sade han.

Riktade mot Islamiska Jihad

Israel hoppas att Hamas ska avstå från att delta i striderna, detta för att konfrontationen inte ska utvecklas till regelrätt krig mellan Israel och de militanta grupperna i Gaza. Det har skett fyra gånger under de senaste 15 åren: 2008, 2012, 2014 och 2021.

Netanyahu säger att alla aktioner är riktade mot Islamiska Jihad och att “om Hamas håller sig utanför kommer vi inte att rikta några vapen mot dem”.

Varje krig har avslutats med en vapenvila som snabbt brutits. Frågan är nu om Egypten ska lyckas få till stånd ett eldupphör innan också Hamas ger sig in i striden.

Samtidigt är det uppflammande våldet ytterligare ett tecken på att den israelisk-palestinska konflikten är blodigare än på många år med ett 100-tal palestinska dödsoffer och ett 20-tal på den israeliska sidan hittills i år – före de senaste dagarnas strider.

---

Fakta: Fyra krig på 15 år

• Gaza styrs av den terroriststämplade palestinska islamistgruppen Hamas. Islamiska Jihad är en mindre palestinsk grupp i Gaza som ofta agerar självständigt.

• Våldsamheter flammar upp kring södra Israel och Gaza med jämna mellanrum. Fyra större krig har utkämpats mellan Israel och Hamas under de senaste 15 åren, 2008–2009, 2012, 2014 och 2021, samtidigt som många palestinska och israeliska angrepp äger rum “mellan krigen”.

• Hamas befinner sig också i bitter konflikt med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och hans regim på Västbanken.

• Den palestinska kustremsan Gaza är i praktiken blockerad av Israel i norr och Egypten i söder. Många av de två miljoner invånarna lever instängda i misär

---

Fler artiklar för dig