Nyheter

Religiös anpassning i yrkeslivet får stärkt skydd i USA

Högsta domstolen ger stöd till brevbärare som vill kunna besöka gudstjänst på söndagar

Högsta domstolen i USA ger nu ökat skydd för troende yrkesarbetare som av religiösa skäl vill hedra helgdagen, ha en viss klädkod, ta bönepauser eller kanske bära ett kors eller annan religiös symbol på jobbet.

Det är i ett enhälligt beslut som Högsta domstolen i USA nu klargör att yrkesarbetare ska kunna få vad som kallas ”religiös anpassning” i sitt jobb. Arbetsgivaren kan bara säga nej om det skulle innebära ”avsevärd ökad kostnad” att lyssna in den som exempelvis inte vill jobba på söndagen. Det räcker inte med att det som tidigare ”överstiger minimikostnaden”, uppger nyhetsbyrån AP.

Det konkreta fallet som Högsta domstolen har prövat gäller en troende brevbärare i Pennsylvania som ville gå på gudstjänst och ta hand om familjen på söndagarna. Han stämde arbetsgivaren för ”religiös diskriminering” när de ville att han skulle dela ut paket på helgdagar.

Ny tolkning av lagen

Det finns en lag från 1964 i USA som säger att arbetsgivare ska anpassa verksamheten för de anställdas religiösa utövning om det inte innebär en ”otillbörlig svårighet” för verksamheten. I ett utslag i Högsta domstolen från 1977 finns dock skrivningen om att det kan nekas när det ökar kostnaden för arbetsgivaren med mer än ett ”minimibelopp”.

Det är den skrivningen som den nya konservativa majoriteten i Högsta domstolen, utsedd av Republikanerna, nu ändrar på, så att det blir svårare för arbetsgivaren att säga nej.

Vägrade gay-bröllopssidor

Mest omskrivet de senaste dagarna är Högsta domstolens upphävande av möjligheten till positiv särbehandling på grund av hudfärg och etnicitet när universitet ska anta elever. Men i fredags dömde Högsta domstolen även till förmån för en kristen grafisk designer i Colorado som vägrat göra bröllopshemsidor åt samkönade par.

USA:s president Joe Biden är kritisk till HD:s utslag och säger i ett uttalande att han är ”djupt oroad över att det här beslutet kan leda till mer diskriminering” av hbtq-personer, rapporterar TT.

Fler artiklar för dig