Nyheter

Församlingar redo att hjälpa kristen skola i Umeå

Skolans huvudmän har fullt förtroende för att skolan kommer att kunna återställa eget kapital

Församlingarna som står bakom den kristna Hannaskolan i Umeå lovar att skjuta till de medel som kan komma att behövas för att återställa skolans eget kapital före Skolinspektionens deadline. Men de tror inte att det kommer att behövas – förtroendet för skolledningen är orubbat.

Både Pingstförsamlingen i Umeå och Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik har fullt förtroende för att den kristna Hannaskolan kommer att kunna återställa sitt eget kapital, vilket Skolinspektionen kräver, i god tid före myndighetens deadline i december.

– Vi som en av församlingarna som är medlemmar i Umeå Kristna Skolförening är inte oroliga för att skolans ledning och styrelse inte skulle hantera det här på ett bra sätt. Jag ser inga signaler från skolans sida om att man inte kommer att lösa det, säger Ulf Sundkvist, föreståndare och pastor i Pingstförsamlingen i Umeå, till Dagen.

”Små pengar i sammanhanget”

Om de förhoppningarna inte skulle infrias, är både Pingstförsamlingen och Svedjeholmskyrkan beredda att i värsta fall gå in och täcka upp tillsammans för den del som i så fall skulle saknas.

– Absolut. Det är små pengar i sammanhanget, säger Thomas Nordberg, pastor i Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik.

– Verksamheten är för viktig för att den skulle behöva avslutas för 142 000 kronor, säger Ulf Sundkvist.

Inte heller det faktum att detta är andra gången på bara ett par år som Hannaskolan förbrukat sitt eget kapital rubbar församlingarnas förtroende för att skolledningen trots allt gjort rätt prioriteringar.

”Får inte gå med för mycket vinst”

– [Skolledningen] jobbar på bra och ger uppdateringar till oss. Alla sådana här frågor gör ju också att de jobbar ännu hårdare med frågor som har med ekonomistyrning att göra, säger Thomas Nordberg.

Har skolan varit för snål med att bygga upp en reserv för oförutsedda händelser?

– Dilemmat är ju att man får ju inte gå med för mycket vinst, då blir det problem, och inte heller med för liten vinst. Vi jobbar på att bygga upp en större reserv, säger Thomas Nordberg.

– Men det är inte alltid så lätt. Vi har ju haft pandemierna, minskningen av antalet elever – vissa saker kan man styra över och vissa saker som man har att jobba med uppkommer.

Men poängen med att ha en reserv för oförutsedda utgifter är ju just att utgifterna är oförutsedda? Borde man inte ha ”förutsett det oförutsedda” mer, så att man inte hamnar där?

– Absolut, och det är målsättningen, säger Thomas Nordberg.

– Det finns en verksamhetsplan för att göra det, säger Ulf Sundkvist. Den kommer att ligga på tre-fyra procent av omsättningen, och det tycker vi är fullt rimligt.

Dagen har utan framgång sökt församlingen Church of Hope i Umeå, som också står bakom Hannaskolan. Den fjärde församlingen, Korskyrkan i samma stad, är på väg att lämna samarbetet – inte för att man har något emot skolan eller dess ledning, utan för att man helt enkelt vill prioritera annat.


Fler artiklar för dig