Nyheter

22-åring i rätten efter fräck kyrkokupp

En 22-årig man står åtalad för att ha stulit begravningsregalier från domkyrkan i Strängnäs. I dag inleds huvudförhandlingen i Eskilstuna tingsrätt.

1 av 2

Mannens blod har hittats på brottsplatsen. Han har också erkänt för polis att han stulit såväl en cykel som den båt som användes som flyktfordon när kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalier i somras stals ur Strängnäs domkyrka. Trots det nekar 22-åringen till inblandning i den fräcka kuppen.

22-åringen har i polisförhör konsekvent vägrat svara på frågor om vilka andra som kan vara inblandade i brottet och säger att han själv var i Strängnäs den aktuella dagen för att leverera en stulen cykel, ovetande om att den skulle användas som flyktfordon efter kuppen.

Han har också medgivit att han vid ett tidigare tillfälle stulit den båt som användes av tjuvarna, men även här hävdar han att han inte visste att den användes vid stölden.

Enligt Sveriges Radio P4 Sörmland har mannen i polisförhör sagt att han befann sig utanför domkyrkan när han hörde "smällar från ingenstans". Han gick då in och såg en trasig glasmonter.

– Jag ser att det är guldgrejer kvar och blir girig. Jag går fram och sträcker in armen efter en av spirorna av guld. Jag ångrar mig. Tänker att det kanske är kameraövervakat, har 22-åringen sagt.

Han hävdar att han därefter gick från kyrkan utan att ta något, men att han på väg ut upptäckte att han hade skurit sig på vänster hand.

Under dagen kommer mannen att ges möjlighet att ge sin version av vad som hände i domkyrkan när regalierna stals. Tingsrätten ska också genomföra en syn av domkyrkan tillsammans med mannen och hans advokat.

Fler artiklar för dig