230 kristna dödade i nya attacker i Nigeria

Minst 230 kristna dödades i attacker mot byar utanför staden Jos i Nigeria förra helgen. Gärningsmännen tros vara en militant grupp ur fulanifolket.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Attackerna mot de kristna byarna i delstaten Plateau i centrala Nigeria inleddes förra lördagen efter en begravning av en kyrkoledare. Pastor Pam Chollom berättar för International Christian Concern, ICC, om angreppet: ”Beväpnade fulanis låg i bakhåll när de sörjande var på väg tillbaka från begravningen. De attackerade och dödade 34 personer från byn Bekan, 39 andra från Kufang och 47 från Ruku.” Därefter ska en rad attacker ha genomförts mot flera byar i området.

Nedbränd by - tusentals hemlösa

En invånare från byn Nghar berättar i telefon för Morning Star News att 70 kroppar hittats i byn, och att byn blivit helt nedbränd. Tusentals personer har blivit hemlösa efter angreppen, och kommer inte längre åt sina jordbruksmarker, skriver ICC. Flera kyrkor och pastorers hem har också varit måltavlor för angreppen. Dödstalen har bekräftats av en lokal representant för ICC, som själv varit på plats i byarna när de döda kropparna omhändertagits.

Ilska mot regeringen

Nigerias president Muhammad Buhari har kommenterat de våldsamma attackerna på twitter: ”Den tragiska förlusten av människoliv i staten Plateau är smärtsam och beklaglig. Mitt djupaste deltagande till de sörjande. Vi kommer inte att vila förrän alla mördare och kriminella element och deras stödjare slås ut och ställs inför rättvisan”

Men i de områden där kristna under lång tid varit offer för attacker från militanta grupper från det nomadiska fulanifolket är ilskan stor mot vad man ser som likgiltighet från regeringen och landets muslimske president. Insatserna mot angreppen har varit svaga, trots att dödsoffren nu räknas i tusental.

Kräver handling

Nathan Johnson, regionansvarig för Afrika vid ICC, manar regeringen till handling:

– Det är dags för Nigerias regering att sluta prata och att börja skydda alla invånares liv och egendom. Buhari-regimen måste straffa de gärningsmän som bokstavligen dödar små barn i deras sängar, säger Johnson i ett uttalande.

– Om regeringen är ovillig eller oförmögen att skydda sina invånare och straffa de skyldiga, då måste det internationella samfundet gripa in, fortsätter han.

6 000 dödsoffer i år

Enbart i år har attacker från radikala Fulanigrupper krävt 6 000 dödsoffer, varav de flesta kvinnor och barn, enligt kyrkoledare i Nigeria, skriver Christian Post.

”Det som händer i delstaten Plateau och andra delstater är rent folkmord och måste stoppas omedelbart”, skriver Christian Association of Nigeria tillsammans med lokala kyrkoledare i Plateau i ett pressmeddelande som publicerades 29 juni.

Angreppen mot kristna har ofta beskrivits som en del i en konflikt om mark mellan boskapsskötande nomader och jordbrukssamhällen, där båda sidor angriper varandra. Men kyrkoledarna förkastar helt den bilden.

”Hur kan det vara en sammandrabbning när en grupp ständigt attackerar, dödar, lemlästar och förstör, och den andra gruppen ständigt dödas, lemlästas och får sina gudstjänstlokaler förstörda?" skriver de.