”26-åriga kyrkmördaren hade koppling till baptistkyrkan”

Att den dödliga skjutningen skedde i kyrkan i Texas var ingen slump. Mannen som dödade 26 människor hade en koppling till kyrkan, säger delstatens guvernör Greg Abbott till CBS.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt polischef Joe Tackitt har släktingar till skyttens fru besökt kyrkan, men dessa ska inte ha befunnit sig där under dådet, rapporterar CNN.

Den blodiga massakern i baptistkyrkan i Sutherland Springs har chockat det lilla samhället, där ”alla känner alla”. Minst 26 människor föll offer för dådet, som har beskrivits som den värsta masskjutningen i delstaten Texas historia.

– Det här är en liten, kristen stad, ett väldigt litet samhälle. Alla står så nära varandra. Jag kan känna den smärta som vi alla genomlever, säger Gloria Rodriguez Ximenez, som besökte gudstjänsten som förvandlades till ett blodbad, till CNN.

– Det här är en så stor sorg för att så litet samhälle.

Läs också: 26 döda i skjutning i baptistkyrka i Texas
 

Från samma familj

Det yngsta offret var fem år, det äldsta 72 – och minst åtta av de döda kommer från samma familj, enligt en anhörig och en ledande person i samhället som CNN har talat med. Bland annat ska en gravid kvinna och tre av hennes barn ha dödats.

Det finns ännu inget känt motiv till dådet. Gärningsmannen – som i amerikanska medier pekas ut som 26-åriga Devin Kelley – sparkades från flygvapnet 2014, efter att ha dömts för våldsbrott mot sin fru och sitt barn.

Grannar uppger att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från Kelleys hem i New Braunfels, fem mil från Sutherland Springs, som om han övat med sitt vapen.

”Handlar inte om vapen”

President Donald Trump beskriver masskjutningen som en ondskefull handling och flaggan kommer att vaja på halv stång vid Vita huset. Men republikanen anser inte att det går att skylla dådet – som skedde fem veckor efter den värsta vapenmassakern i modern amerikansk historia – på de omdebatterade vapenlagarna i landet.

– Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, precis som i andra länder. Det här handlar inte om vapen, säger president Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läs också: Olle Alkholm efter skjutningen: USA måste ta tag i vapenfrågorna!

Omstridda vapenlagar

Rätten att bära vapen är nästan helig i USA. De masskjutningar som med viss regelbundenhet drabbar landet brukar blåsa liv i den nationella debatten om huruvida tillgången på vapen bidrar till den dystra trenden.

I landsbygdsområden som Sutherland Springs är vapenägandet en naturlig del av livet. Republikanska politiker i Texas har i åratal motsatt sig kampanjer för ökad vapenkontroll och i stället hävdad att fler vapen hos ansvarsfulla ägare gör delstaten säkrare.

Sofia Eriksson/TT

Läs också: Trump har fel - vapnen spelar stor roll

Kyrkoskjutningar i USA

Nio svarta människor sköts till döds i juni 2015 i en kyrka i Charleston i South Carolina.

22-årige Dylann Roof dömdes till döden för dådet, bland annat för hatbrott.

Roof väntade på att medlemmarna i en bibelstudiegrupp skulle sluta ögonen i bön innan han öppnade eld och mördade dem.

I september i år dödades en kvinna när en 25-årig man öppnade eld utanför en kyrka i Antioch i Tennessee.

Efter mordet rusade den maskerade mannen in i kyrkan och skottskadade ytterligare sju personer.

Blodbadet stoppades av kyrkvaktmästaren som konfronterade gärningsmannen med ett eget vapen.