26 döda i skjutningen i baptistkyrka i Texas

En svartklädd gärningsman sköt ihjäl 26 personer i kyrkan i Sutherland Springs under söndagsgudstjänsten den 5 november..
Timmar efter den värsta masskjutningen i delstaten Texas samlades människor för en ljusvaka i närheten av baptistkyrkan där dådet skett.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det yngsta dödsoffret var fem år och dådet har chockat orten, som har runt 700 invånare.

Bland dem som skadats finns en sexårig pojke som nu opereras efter att ha skjutits fyra gånger, berättar hans släkting för CBS News. En tvååring skottskadades också, rapporterar The Dallas Morning News.

Det äldsta dödsoffret var 72 år. Alla känner alla i det lilla samhället, berättar invånarna.

– Det här är fruktansvärt för vår lilla stad. Alla kommer att drabbas och alla kommer att känna någon som drabbats, berättar Alena Berlanga.

Läs också: ”26-åriga skytten hade koppling till baptistkyrkan”
 

"Lång sorgeprocess"

Bland dem som deltog i ljusvakan finns Texas guvernör Greg Abbott, som tidigare sagt att "det kommer att bli en lång sorgeprocess".

– Det är så många familjer som har förlorat familjemedlemmar. Pappor, mammor, söner och döttrar, sa Abbot på den pressträff som polisen höll efter dådet.

– Tragedin förvärras såklart av det faktum att det hände i en kyrka, en plats för andakt, där de här oskyldiga människorna sköts. Vi sörjer förlusten och stöttar deras familjemedlemmar.

Kyrkans pastor och hans hustru befann sig på annan ort, men parets 14-åriga dotter är en av dem som dödats.

Läs mer: Svenska eumenialedaren efter skjutningen: USA måste ta tag i vapenfrågorna!
 

Oklart motiv

Det finns ännu inget känt motiv för dådet i USA.

Gärningsmannen pekas ut som en 26-årig vit man, som sparkats ut från det amerikanska flygvapnet 2014 misstänkt för brott mot sin fru och sitt barn. Han ska inte ha någon direkt koppling till kyrkan eller orten, knappt fem mil sydost om San Antonio. Han verkar enligt myndigheterna inte ha koppling till någon terrorgrupp. Polisen undersöker nu vad han har postat i sociala medier.

Läs också: Stephen skjöt massmördaren efter kyrkskjutningen
 

Grannar uppger nu att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från hans hem i New Braunfels, norr om San Antonio och fem mil från Sutherland Springs, som om han övat på att skjuta med sitt vapen.

Polisen har inte officiellt gått ut med gärningsmannens namn, bara att det är en vit man mellan 20 och 30 år som var beväpnad med en automatkarbin och hade skottsäker väst.

Läs mer: Trump efter kyrkskjutningen: Vapen är inte problemet
 

20 skadade

Vid dådet gick han in i kyrkan och sköt. När han kom ut sköts han av en ortsbo som sett dådet.

Gärningsmannen flydde därefter i ett fordon och hittades senare död.

– Vi vet inte om han dog genom att ta sitt eget liv eller av skotten som avlossades av den här invånaren, uppgav polisen på pressträffen.

Polisen ska ha hittat flera vapen i hans fordon.

Två av massmördarens offer dog utanför kyrkan, en avled på sjukhus och 23 sköts ihjäl inuti kyrkan.

20 personer vårdas på sjukhus efter dådet, några med kritiska skador.

Vet du mer om skjutningen i Texas?