4 084 journalister i protest mot sextrakasserier

#deadline – så kallas uppropet inom journalistkåren mot sexuella trakasserier. Bakom uppropet står kvinnliga journalister i Sverige. Dagens Elisabeth Sandlund, Frida Park och Inger Alestig är tre av de som skrivit under.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den snöboll som sattes i rullning i oktober när den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för sexuella trakasserier, rullar vidare.

Resultatet blev #meetoo-kampanjen som har spritt sig över hela världen. Också i Sverige har många kända och okända kvinnor trätt fram med sina berättelser.

Tusentals kvinnor har nu i bransch efter bransch börjat gå samman för att vittna om sexuella ofredanden, sexistiska skämt och anspelningar på deras utseende. Handlingar som begåtts av män, ofta i överordnad ställning.

Journalister protesterar med #deadline

Nu kommer ett nytt initiativ i spåren av #meetoo. Och den här gången är det svenska kvinnor i mediebranschen som säger ifrån i ett gemensamt upprop.

De berättar om en tystnadskultur i mediebranschen, där man annars är van vid att ställa makthavare till svars. Om hur chefer ignorerat dem som vågat berätta vad de blivit utsatta för. Och om hur de hållit tyst om övergrepp.

”Även om unga kvinnor i branschen alltid varit mer utsatta har dock inte sexismen försvunnit för dem av oss som är äldre. Den tar sig nya uttryck, med andra former av förminskning”, skriver de bland annat i uppropet, som publicerades på tisdagskvällen.

I dag på ledarplats berättar även Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund om hur hon som ung reporter tvingades utstå en äldre manlig kollegas sexuella ofredanden.

Och hur fruktansvärt illa berörd hon blev.

Frida Park: Viktiga berättelser

Elisabeth Sandlund är en av de 4 084 kvinnliga journalister i Sverige som skrivit under uppropet som kallas #deadline. En annan är Dagens debatt­redaktör Frida Park.

Varför har du skrivit under uppropet?

Frida Park, profilbild– Därför att det är viktigt att berättelserna kommer fram. Jag vill vara med och stötta alla dem som råkat ut för detta. Jag hoppas att det är en snöboll som fortsätter att rulla, säger Frida Park.

Har några av de här trakasserierna skett på tidningen Dagen?

– Nej, de här händelserna har inte inträffat på Dagen. Samtidigt ska man aldrig vara naiv och tro att det inte kan hända här också, säger Frida Park

Förekommer sexuella trakasserier också i kyrkans värld?

– Det har varit ganska tyst om den frågan men att det förekommer också i kristenheten vet vi. Det känns viktigt med en diskussion om sexuella trakasserier också inom kyrkans värld.

Utöver uppropet, som nu publiceras i ett 60-tal tidningar och kommer att synas i sociala medier, publiceras även en mängd vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp från kvinnliga journalister.

Läs också: Elisabeth Sandlund: Nu är det min tur att berätta om sexövergrepp