9-åring och 11-åring fick dödshjälp i Belgien

I en färsk rapport från kommissionen CFCEE, som övervakar dödshjälpsärenden i Belgien, beskrivs fallen där en 9-åring och en 11-åring har fått dödliga injektioner.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Rapporten behandlar dödshjälpsärenden 2016 och 2017. Enligt rapporten har tre minderåriga fått dödshjälp under de två åren.

Nioåringen led av en hjärntumör, elvaåringen hade cystisk fibros. Även en 17-åring, som hade muskeldystrofi, fick hjälp att avsluta sitt liv.

Enda landet

Belgien utvidgade år 2014 möjligheterna för minderåriga att få dödshjälp. Läkare kan nu, om barnen så önskar, tillhandahålla dödshjälp. Belgien är det enda landet i världen där detta är möjligt.

Trots de utökade befogenheterna vad gäller barn säger kommissionen i sin rapport att man bör utöka barnens rätt att besluta om sin egen död.

De fall som nu är rapporterats har utretts noga, skriver kommissionen. Dödshjälp tillåts bara om det kan förhindra "outhärdligt lidande", och barnet måste ha mental kapacitet att fatta beslutet. Därför har barnens fall undersökts av antingen en barnpsykolog eller en psykolog.

Verktyg saknas

Man har också konsulterat många fler läkare än vad som är obligatoriskt.

Luc Proof, medlem i CFCEE, är övertygad om att besluten om de tre fallen var rätt.

– Jag såg mentalt och fysiskt lidande som var så överväldigande att jag tyckte att vi gjorde något bra, säger han till Washington Post.

Men det finns också de som är tveksamma. Stefaan Van Gool, professor och specialist på barncancer i Belgien, säger till New York Post att det i dag inte finns "några objektiva verktyg att ta till i dag för att man ska kunna säga ´det här barnet har kapacitet att ge bifall och till fullo förstå implikationerna av ett sådant beslut´".