93-åring åtalas för delaktighet i 5 000 mord under Förintelsen

Trots mannens ålder kommer rättegången ske vid en ungdomsdomstol i Hamburg eftersom mannen endast var 17 år gammal när brotten ska ha begåtts.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

En 93-årig man och före detta SS-vakt i koncentrationslägret Stutthof, nära dagens Gdansk, ställs i dag inför rätta för delaktighet i 5 230 mord.

"Som SS-vakt i Stutthofs koncentrationsläger mellan augusti 1944 och april 1945 misstänks han ha bidragit till det fruktansvärda dödandet av i synnerhet judiska fångar", enligt åklagaren.

Han åtalas också för att ha varit ett kugghjul i nazisternas mördarmaskineri.

"Hade inget annat val"

93-åringen, som arbetat som bland annat bagare och lastbilschaufför efter kriget, erkänner att han tjänstgjorde i lägret men uppger att han inte hade något annat val, att han blev placerad på posten på grund av ett hjärtfel och att han inte själv var nazist.

Trots mannens ålder kommer rättegången, troligen en av de sista av sitt slag, ske vid en ungdomsdomstol i Hamburg eftersom mannen endast var 17 år gammal när han arbetade som vakt vid Stutthof.

Tidigare i år ställdes rättegången mot en 95-årig före detta SS-vakt in, även han stationerad vid Stutthof, eftersom han led av svåra hjärt- och njurproblem.

Den åtalade mannen arbetade på koncentrationslägret Stutthof utanför Gdansk i Polen.

TT/Czarek Sokolowski

Läs även Överlevaren: Elevernas frågor om Förintelsen har ändrat karaktär

Läs mer om Förintelsen

Alla tidigare artiklar
Tron i familjen
Kyrkan under isoleringen
"Bönens kraft och verklighet är svår att definiera. Det får nog teologerna göra. Men jag och min fru Marie ber varje dag för dem som just nu ligger och kämpar i covid-19. Jag vet vad de går igenom", säger Roland Utbult.
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg