27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Abortmotståndare sågar Bidens val av Kamala Harris som vicepresident

Joe Bidens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat väcker blandade känslor. "Det mest abortvänliga presidentkandidatteamet någonsin" är en åsikt. "En milstolpe i amerikansk historia" tycker någon annan.

1 av 3

Efter många om och men har Joe Biden gjort sitt val. Det blev Kamala Harris, 55-årig senator från Kalifornien, som var en av Bidens hårdaste kritiker och motståndare under Demokraternas primärval.

I december förra året avbröt hon sitt försök att bli partiets presidentkandidat och sa då att hon stöder Biden.

"Det är en stor ära för mig att tillkännage att jag har valt Kamala Harris - en modig kämpe för den lilla människan, en av de finaste personer som tjänar sitt land" skriver Joe Biden i sociala medier.

"En historisk milstolpe"

Representanthusets talman Nancy Pelosi talar om "en historisk och stolt milstolpe" medan expresident Barack Obama anser att Harris "är mer än redo för uppgiften".

"Hon har ägnat hela sin politiska karriär åt att försvara vår konstitution och försvara människor som behöver en andra chans. Detta är en bra dag för vår nation" twittrar Obama.

Alla är dock inte lika förtjusta och bland kritikerna finns abortmotståndare. Aktivisten Marjorie Dannenfelser, som ledde president Trumps ja till livet-kampanj 2016, anser att Harris "lierat sig med abort-industrin".

Dannenfelser beskriver Kamala Harris som en "abortextremist" och påstår att "Biden-Harris utgör det mest abortvänliga presidentkandidat-alternativet någonsin i amerikansk politik."

Läs mer Kristna kvinnorna som ville bli Bidens vicepresident

Ifrågasätter Bidens tro

Brian Burch, ledare för katolska CatholicVote, tycker att Bidens val av Harris "tydligt visar att hans hemmasnickrade katolska identitet innebär att han kan överge vissa principer när det passar sig".

Joe Biden är blott den fjärde katoliken i amerikanska presidentval. De som ställt upp tidigare är John Kerry 2004, John F Kennedy 1960 (valdes till president) och Al Smith 1908.

"Det är uppenbart att Biden-Harris kandidatur hotar de värderingar som katoliker i vårt land håller högst" skriver Burch enligt Christian Post.

Profilstark politiker

Men vem är då Kamala Harris? Hon är en av det Demokratiska partiets mest profilstarka politiker och har varit en av förhandsfavoriterna som vicepresidentkandidat.

Som distriktsåklagare i San Francisco och justitiekansler i USA:s största delstat Kalifornien, har hon fått ett rykte om sig som en skicklig jurist och åklagare, rapporterar nyhetsbyrån AP.

2016 blev hon invald i senaten, men hennes genombrott för en bredare publik dröjde till förra året när hon hade en av huvudrollerna i kongressförhören med president Trump. Hon visade sig då vara en skarp utfrågare.

Kan bli historisk

Förutsatt att Joe Biden vinner presidentvalet mot Donald Trump blir Kamala Harris historisk som den första kvinnan som väljs till vicepresident. Hon blir också den första svarta personen som når den positionen.

Ingen kvinna har tidigare varit varken president eller vicepresident i USA.

Två kvinnor har varit nominerade som vicepresidentkandidater. Demokraten Geraldine Ferraro 1984 (Walter Mondale) och republikanen Sarah Palin (John McCain) 2008. Båda förlorade dock.

Nära presidentposten

Om Biden vinner kommer han att vara 78 år när han svärs in i januari nästa år. I så fall blir han USA:s äldste president genom tiderna.

Men Biden har inte lovat att ställa upp för en andra period i Vita huset, noterar nyhetsbyrån AP. Skulle han avstå är det troligt att hans vicepresident skulle utses till Demokraternas kandidat i presidentvalet 2024.

Vilket skulle öppna för Kamala Harris att kandidera till världens mäktigaste politiska ämbete.

Söker svar i Bibeln

Hon är baptist och i sin kampanj för att bli nominerad till Demokraternas presidentkandidat förra året citerade hon vid flera tillfällen liknelsen om den barmhärtige samariern i Nya testamentet.

Harris har sagt att den bibelberättelsen har hjälpt henne att förstå vem hennes "nästa" är:

– Min nästa är inte detsamma som att vi har samma postnummer, sa hon vid ett kampanjmöte förra året.

– Liknelsen om den barmhärtige samariern lär oss att vår nästa är den som du och jag promenerar förbi på gatan. Att vara någons nästa handlar om att göra något för andra, vi är alla varandras systrar och bröder.

Rättvisa för fattiga

I andra tal har hon lagt tonvikt vid social rättvisa för fattiga och politisk frihet för de förtryckta, skriver Religion News Service. Vid ett möte med Demokraterna i Iowa förra året sa hon:

– Rättvisan står på spel i detta val.

Hur det går i presidentvalet den 3 november 2020 återstår att se. Men en sak är klar. Med Kamala Harris som vicepresidentkandidat ökar Bidens och Demokraternas chanser att flytta in i Vita huset.

Studier visar att svarta och afroamerikanska kvinnor ofta stöder Demokraterna. Kamala Harris pappa kommer från Jamaica och mamman från Indien. Kamala Harris kan hjälpa Joe Biden att få deras röster.

Läs också Svarta kvinnor nyckelgrupp för Demokraterna inför valet i USA

---

Kamala Harris

 • Född 20 oktober 1964 i Oakland, Kalifornien.

  Gift med i Douglas Emhoff, som är jude.

  Utbildad jurist, haft flera tunga uppdrag i Kalifornien.

  Valdes in i USA:s senat 2016.

  Har indisk-jamaicanskt påbrå.

  Uppväxt både i en afroamerikansk baptistkyrka och i ett hinduistiskt tempel.

  Säger om sig själv att hon är baptist.

  Utsedd av Joe Biden till Demokraternas vicepresidentkandidat.

  Källor: AP, RNS, Christian Post

---

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar