Åkesson: Samarbetar med M och KD formellt

Men påståendena om samarbete tillbakavisas både av KD och M.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det är i en intervju med Expressen som Jimmie Åkesson på nytt kommenterar relationen till Moderaterna och Kristdemokraterna. De första stegen mot att få till en majoritet, med vad han kallar "de tre oppositionspartierna", nästa riksdagsval har redan tagits, påstår SD-ledaren.

– Både på en mer informell nivå, och mer och mer också på en formell nivå. Det har blivit naturligt att man stämmer av förslag med oss innan man lägger fram dem.

Inga toppmöten

Han hävdar också att M och KD ändrat sina förslag efter att SD framfört synpunkter. Men inga samtal har förts med partiledarna Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.

– Nej, men för mig är det inte det viktigaste. Det är ju i riksdagen och i riksdagens utskott som det politiska hantverket sker.

Förekommer inte

Men KD är mer förbryllade över utspelet,.

– Jag vet inte riktigt vad det är han syftar på, säger Johan Ingerö, policyansvarig i partiledarstaben.

Ingerö menar att om Åkesson syftar på hur frågor behandlas i riksdagens utskott så är det naturligt att bemöta alla partier på ett respektfullt sätt, och då är man ibland ense och ibland överens.

– Det har inte förekommit förhandlingar på det sätt han säger, säger Johan Ingerö.

Även Moderaterna är tydliga med att inga formella samarbeten förekommer på nationell nivå. Påståendet kallas "grundlöst".