Nyheter

Aktivist som stoppade utvisning får böter

Tingsrättens dom mot aktivisten Elin Ersson, som hindrade ett flygplan för att stoppa en utvisning, blev böter. Erssons aktion är ett av flera tecken på att civil olydnad är på väg tillbaka, menar Ulla Gudmundson, tidigare svensk ambassadör vid Vatikanen.

1 av 2

I juli förra året stoppade aktivisten Elin Ersson utvisningen av en afghansk man på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Hon befann sig ombord på samma flygplan som mannen och hindrade planet att lyfta genom att vägra sätta sig ned i sin stol.

Aktivisten och mannen fick till slut lämna planet tillsammans, på order av kaptenen.

En tillräcklig påföljd

På måndagen kom Göteborgs tingsrätt med sin dom i fallet. Den 22-åriga aktivisten döms till dagsböter för brott mot luftfartslagen. Åklagaren hade yrkat på 14 dagars fängelse men tingsrätten nöjde sig alltså med dagsböter.

"Brottet är inte allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Aktivisten Elin Ersson ett föredöme

Som motivering för sitt beslut skriver tingsrätten att den anser att det är bevisat att befälhavaren beslutat att passagerarna skulle sitta på sina platser då det var dags för avgång. När Elin Ersson trots detta valde att inte sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott mot Luftfartslagen.

Har djupa rötter

I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver diplomaten Ulla Gudmundson, som var ambassadör i Vatikanen från 2008 till 2013, att aktioner som den Elin Ersson utförde är ett "av flera tecken på att civil olydnad kan vara på väg tillbaka som metod för samhällspåverkan".

Läs också: Kvinna som stoppade utvisning åtalad

Gudmundson skriver att civil olydnad är en motståndshandling med djupa rötter i västerländsk tanketradition. Hon spårar den bland annat till flera kristna profiler, som medborgarrättskämpen Martin Luther King i USA och den tyske prästen Dietrich Bonhoeffer.

"Den klassiska civila olydnadsaktivisten är ingen anarkist eller nihilist. Hen är i grunden reformist," menar Ulla Gudmundson och tycks se framväxten av ökad civil olydnad som naturlig följd i ett Europa där högerextrema och totalitära partier vinner stöd och inflytande.

De är larmsignaler

Grunden för civil olydnad är, menar hon, "synen på individen som autonom och ansvarig, alltså samma syn som är grunden för demokrati baserad på allmän rösträtt". Enligt Ulla Gudmundson är politik nästan alltid moralisk bristfällig:

"Också demokratier behöver samveten. Kanske är erkännandet av att det är så som skiljer dem från totalitära diktaturer. Elin och Greta (Greta Thunberg, 16-åringen som skolstrejkat sedan 20 augusti, reds anm) ska inte göras till ikoner. Men de är larmsignaler."

Uttrycket civil olydnad myntades 1849 av den amerikanske författaren Henry David Thoreau.

Elin Erssons advokat Thomas Fridh meddelar att domen kommer att överklagas:
– Vi delar inte tingsrättens bedömning och kommer att överklaga domen, säger han till TT.

Fler artiklar för dig