Nyheter

Alf Svensson gäst hos Antje Jackelén

Ärkebiskopen är tillbaka i poddosfären. Bland gästerna återfinns bland annat Kristdemokraternas legendariska partiledare.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har återupptagit sin podd, "Prata till punkt med ärkebiskopen". Fyra gäster finns på repertoaren och sist ut är Kristdemokraternas förrförra partiledare Alf Svensson.

Antje Jackelén brukar i sina samtal med inbjudna gäster prata om allt mellan himmel och jord, men hela tiden vara mån om att få med någon form av teologisk fundering. Det lär nog inte bli svårt i mötet med Alf Svensson som alltid varit öppen med sin kristna tro och under åren som politiker varit frikostig med bibliska metaforer. Skillnaden dem emellan är nog snarare att de kommer från två olika kristna traditioner, Alf Svensson som drillats i frikyrkokapell sedan barnsben och Antje Jackelén med sin lutherska bakgrund, både i Sverige och Tyskland.

Övriga poddgäster är filosofen Jonna Bornemark, rabbinen Ute Steyer och författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman.

Första samtalet tillgänglig

Samtalet med Anders Wijkman finns redan tillgänglig att lyssna på. Även han har ett förflutet som KD-politiker, med en mandatperiod i Europaparlamentet bakom sig, ett uppdrag han för övrigt tog på sig efter att ha låtit övertalas av Alf Svensson.

I dagsläget är Anders Wijkman främst känd som klimatdebattör. I podden berättar han att under tiden han var aktiv som politiker i Kristdemokraterna var hans ambition att klimatfrågan inte skulle reduceras till en höger-vänster-fråga. Nu är han mycket kritisk till USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet.

– De förnekar klimatfrågan, säger Anders Wijkman i samtalet med ärkebiskopen.

Ekonomisk reformation

Han menar att det inte beror på att de föraktar vetenskapen, utan för att de ogillar de åtgärder som måste till för att lösa klimatkrisen.

– Friheten att göra vad man vill skulle bli inskränkt, säger han.

– Det är en ideologisk blockering.

Tillsammans med ärkebiskopen samtalar han om att det skulle behövas en ekonomisk reformation, och jämför det hela med reformationen inom kristendomen.

Antje Jackelén passar också på att berätta mer om vad Svenska kyrkan gör, exempelvis biskopsbrevet om klimatet som ärkebiskopen själv varit med och tagit fram.

Fler artiklar för dig