Alf Svensson: Här är frågorna som KD måste lyfta

Tidigare partiledare brukar inte blanda sig in i dagspolitiken alltför mycket. Det gäller inte Alf Svensson, som radade upp handfasta tips till KD inför valet under Almedalsveckan.
– Jag har satsat hela mitt liv på att få upp partiet över fyraprocentsspärren, förklarade KD-veteranen om varför han engagerar sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det blev mer än fullsatt då Alf Svensson gästade (G) som i Gud under Almedalsveckan efter att flera avvisats i dörren då salen fyllts till bredden. Och det var ett något grånat publikhav som fick ta del av en hel del skrönor och anekdoter från förr, där Alf Svensson är något av en mästare i att trollbinda en publik.

Men bortanför berättelserna om Palme och Fälldin letade sig också dagspolitiken in i bilden. Kristdemokraterna ligger sämre till än på år och dar och risken är överhängande att partiet åker ur riksdagen.

Vägen framåt är att trycka på det unika med Kristdemokraterna. Det var spiken som Alf Svensson hamrade på under hela den timslånga intervjun, där han lyckades med balansakten att både vara lojal mot KD och samtidigt lyfta fram en del kritik.

”Satsa på barnens situation”

Det var när samtalet gled in på barnens situation som Alf Svensson kom in i dagspolitiken. För om vi ska få ett fungerande samhälle är det barnfrågor gäller. Visst kan fler poliser vara bra, men;

– Ska vi få rätsida på samhället är det barnens tid i föräldrarnas hem och skolan vi måste satsa på.

Varför är det inget parti som lyfter den frågan till sin stora valfråga? undrade Dagens Elisabeth Sandlund som höll i intervjun.

Alf Svensson struntade högaktningsfullt i alla andra partier än KD då han svarade.

– Partiet tycker jag har en utomordentligt bra politik när det gäller barnomsorg, det är obegripligt att de inte lyfter fram den som det viktiga, svarade han.

– Det här är ingen smal fråga, det är en av de vidaste frågeställningar som finns. Om barn inte är trygga under sina första år vet vi att många hamnar snett. Ingen är född för brottsling.

”Lyft de kristna värderingarna”

Alf Svensson menade att här måste KD visa var de står, för ingen annan lär göra det. Inte heller menar han att journalister eller opinionsinstitut gör det, ”de tar aldrig med barns bästa då de ska reda ut vilka frågor som är viktiga för väljarna.”

Ett annat tips till KD var att lyfta fram kristendomens betydelse för vår civilisation. Under stundom lät Alf Svensson som en predikant då han reciterade Bibeln och sjöng de kristna värderingarnas lovtal. Inte minst var det viktigt att bottna i sina egna värderingar i mötet med andra.

– Vi har debatten om hedersmord, om kvinnor som ska vara tysta, salafisterna som breder ut sig. Då kan vi inte bara säga att det där får ni inte göra, utan vi måste ha värderingar att sätta emot. Vi kan inte komma med ett vakuum. Vi måste komma med de värderingar som vi har med oss i kristendomen.

”Lyft fram förlåtelse”

Inte minst ville den gamla KD-ledaren lyfta fram förlåtelse som en av de viktigaste ingredienserna i det kristna tänkandet, hand i hand med alla människors lika värde.

– Kristendomens signum är förlåtelsens kultur, sa Alf Svensson.

– Och det är ingen höger- eller vänsterfråga.

Läs mer: Alf Svensson: Sluta jaga den kristna tron ur Sverige, politiker!

 

Missnöjd med KD i högerlägret

Det där med att KD hamnat i högerlägret verkade Alf Svensson inte riktigt nöjd med. Partiets linje var länge att inte placera sig på denna skala, men partiet ”jagades med blåslampa” för att ta ställning och nu är Kristdemokraterna sedan länge inlemmad i en borgerlig allians på högersidan.

– Men ett kristdemokratiskt partis sociala engagemang är centralt, menade Alf Svensson.

– Det handlar om att bry sig om den som inte kommer till en mikrofon eller vågar ta för sig.

Därför är satsningarna på sjukvård och äldreomsorg mitt i prick, precis vad kristdemokrati handlar om.

– Lägg till att familjen är samhällets bärande funktion, då vinner vi valet.

Varnar för nationalism

Och när det väl snackades ideologi och värderingar stack Alf Svensson upp största möjliga varningsfinger i luften för den växande nationalismen.

– Vi måste kunna vår europeiska historia. Där nationalismen tagit över har vanvettet brett ut sig. Nationalismen är oerhört farlig, och nu talar jag om den nationalism som gör oss till oss och de andra till dem.

Utan att referera till KD:s nuvarande politik tog också Alf Svensson till orda för en mer generös migrationspolitik.

– Jag begriper att vi inte kan ha öppna gränser och ta emot alla, men nu sätter man nästan en ära i att den som är bäst på att stänga flyktingar ute vinner, i stället för att göra sitt yttersta för att bry sig om sin nästa. Även kristna tycker så, att vi inte behöver fler flyktingar, att vi ska slå vakt om våra gränser.

– Vi som har den kristna övertygelsen får inte backa och blygas här, menade Alf Svensson.

Läs också: Alf Svensson: Bekämpa den unkna nationalismen
 

Vad beror då KD:s kräftgång på?, undrade Elisabeth Sandlund.

– Jag tror att en hel del beror på att vi har tre politiska block nu och det är mycket fokus på hur vi ska bilda regering. Då kommer de mindre partierna i kläm, svarade Alf Svensson.

För att inte komma bort måste man därför stå för det som är unikt.

– Det är därför jag tjatar om familjen, att föräldrar ska bestämma. Där är KD ensamma. Då måste man ta chansen att använda sina unika argument.

Alf Svenssons stjärna lyser än. Det blev tydligt denna kväll, då han åkte slalom mellan anekdoterna från barndomens bönehus till valrörelsen 2018. Att publiken uppskattade vad de hörde rådde det inget tvivel om. Många valde att ge den snart 80-årige KD-veteranen stående ovationer efter att han avslutade intervjun med orden;

– Gud välsigne er i fortsättningen.

 

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här.

Fakta: (G) som i Gud

Under Almedalsveckan arrangerar Dagen tillsammans med Pingst och Frälsningsarmén seminarier.

Hela veckan klockan tio och klockan femton händer det något i Krukmakarens hus, men även vissa kvällar, exempelvis på onsdagen då Alf Svensson intervjuas.

Ämnen som tas upp är: bistånd, flyktingar, religiösa friskolor, pornografi och religionsförföljelse.