Alf Svensson och Ingvar Carlsson drabbade samman igen

Under flera decennier levde de som partiledare i politikens hetluft. Före detta statsministern Ingvar Carlsson och den tidigare KD-ledaren Alf Svensson. I veckan drabbade de samman i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mellan 1986 och 1996 levde Alf Svensson och Ingvar Carlsson sida vid sida, som partiledare för varsitt parti i rikspolitiken. På varsin sida om blockgränsen. Sedan dess har mycket vatten har runnit under broarna. Hur oense är de i dag?

När de två veteranerna återigen möttes på ett seminarium arrangerat av den kristna pensionärsorganisationen RPG, kändes de mer överens än någonsin. Inte minst kring äldres boende­situation. Rubriken på seminariet var: ”Aktiva pensionärer utan gränser”.

– När man hör om en 93-årig kvinna som förtvivlat ber om att få komma från sin lägenhet där hon trivts och bott i alla år. Men när ensamheten blir för stor ska hon ha rätt att bli omhändertagen, sa Ingvar Carlsson.

"Äldre behöver bli sedda"

Alf Svensson var inne på samma spår och frågade sig varför en 85-åring inte ska få bestämma själv när han eller hon vill flytta in på ett äldreboende.

– Äldre behöver bli sedda. Det talas ibland om pensionärer som om de inte spelar någon roll. Många får uppleva hur de blir fösta åt sidan, och får höra det hemska uttrycket att de fallit för åldersstrecket, sa Alf Svensson.

Under samtalet tog de publiken med bakom kulisserna. Vad uppskattade de mest hos varandra, till exempel? Under åren i det politiska centrat var Ingvar Carlsson under flera år statsminister, men han var också oppositionsledare under regeringen Bildt mellan 1991 och 1994. Då var Alf Svensson bland annat biståndsminister.

– När det gäller politiker har jag ofta tänkt att man kan se hur hederliga de är i hur de möter barn. Där vill jag ge Ingvar en stor eloge. En gång möttes vi på en gata i Visby, och jag hade mina barn med mig. Du gick rakt över gatan och hälsade på barnen. Det visar att du är en hedersman, sa Alf Svensson och vände sig direkt till den gamle statsministern.

"Inget personligt agg"

Ingvar Carlsson nämnde att han uppskattat den politiska traditionen i Sverige, där man kunnat umgås på ett anständigt sätt över blockgränserna. Trots att man bekämpade varandra politiskt.

– Jag kan inte påminna mig om ett enda ögonblick under de många åren att jag känt ett personligt agg mot Alf Svensson. Det har varit hårda tag i debatten, men det ingår i demokratins spelregler.

Läs också: Ingvar Carlsson: Det betyder kyrkan för mig

Vita bussarna

Han är rädd för att denna anständighet håller på att försvinna. En stor anledning, menar han, är framväxten av höger­extrema partier.

– När jag såg de vita bussarna med utmärglade människor komma till Sverige efter andra världskriget, då trodde jag aldrig att jag skulle behöva uppleva högernationalistiska partier igen. Det var illa nog att slåss med kommunismen på den tiden. Men högerextremism är precis vad vi upplever i dag, sa Ingvar Carlsson.

Betonade värderingar

Alf Svensson fyllde i:

– Vi måste våga ta upp vilka värderingar vi vill ha i samhället. Jag är fixerad vid att vi måste kunna prata om kristna värderingar. Vår civilisation har rötter i de värderingar som finns i Bibeln. Trots allt elände som man ställt till med i kristendomens namn är värderingarna så centrala för demokratin.