Alf Svensson om kristna värderingar i SVT-intervju

Alf Svensson är oroad över Sveriges migrationspolitik, men känner hopp för KD. Det sa han i en SVT-intervju under Kristdemokraternas dag i Almedalen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under sin tid som Kristdemokraternas partiledare talade Alf Svensson i Almedalen 20 gånger.

I år var han på plats för att tala innan nuvarande partiledaren Ebba Busch Thor äntrade scenen. I en intervju med Anna Hedenmo i SVT fick Alf Svensson senare frågor om partiets situation. Bland annat om risken att KD hamnar utanför fyraprocentsspärren.

– Jag skulle vara oärlig om jag sa att det inte fanns någon risk, men vi har inte sett Ebba Busch Thor i valrörelsen än. Jag tror att hon blir en magnet, hon är oerhört duktig kommunikativt.

Började gråta

Alf Svensson fick också frågor utifrån krönikan som han nyligen skrev i Dagen om "unken nationalism".

– Jag är så väldigt rädd för det här, och där har vi ju vår europeiska historia, att vi hamnar i ett vi och ett de. Och när Åkesson sade i en partiledardebatt i tv ”vi behöver inte fler flyktingar”, då grät jag.

– Ingen i studion reagerade, varken frågeställarna eller någon av de andra partiledarna. Ingen.

Läs mer: Alf Svensson: Bekämpa unken nationalism

 

Människovärdet viktigast

I intervjun framhöll Alf Svensson människovärdet som den absolut viktigaste frågan och kallade det ynkligt att Europa inte tar sitt ansvar i flyktingfrågan.

– Det är här de kristna värderingarna måste få komma in, för de är grunden för vår civilisation. Där gäller det att nationalitet är ointressant. Om du är man eller kvinna är ointressant. Alla människor har samma värde.

– Jag tror att det är, om jag får använda ett religiöst uttryck, välsignelsebringande för en nation att bry sig om och göra det man kan.

Alf Svensson medgav att Sverige inte kan ta emot alla flyktingar som vill komma hit, men betonade att inställningen är viktig. 

–  Man vill känna att strävandena går åt rätt håll. 

Läs också: Alf Svensson: Här är frågorna som KD måste lyfta

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar