Alf Svensson: Ren lögn om KD av Jimmie Åkesson

Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson upprörs över att SD-ledaren Jimmie Åkesson påstått att Kristdemokraterna delvis grundades av nazister.
– Jag var med från starten 1964. Det här är ren lögn, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Efter att SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Aktuellt påstod att nazister varit med i grundandet av Kristdemokraterna var det hel del tv-tittare som höjde på ögonbrynen.

Alf Svensson menar att påståendena är helt grundlösa.

– Jag trodde inte vi kunde sjunka så lågt, att en partiledare för ett riksdagsparti står och häver ur sig en sådan här lögn, säger han.

Kristdemokraterna bildades på initiativ av Lewi Pethrus i samverkan med Birger Ekstedt, som också blev partiets första ledare. Alf Svensson var partiledare mellan 1973 och 2004, då han efterträddes av Göran Hägglund.

– Jag var med när partiet bildades 1964. Jag känner varenda en som suttit i presidiet, partistyrelsen och i det verkställande utskottet. Att det fanns personer som försökte infiltrera partiet från det nazistiska hållet, det vet jag. Men vi tillsatte en kommitté som kastade ut de här medlemmarna.

Läs mer: Jimmie Åkesson: ”KD grundades av nazister”

Valsedlar 1964

Bland annat nämns Harald Ljungström, som stod på KD:s valsedlar till riksdagen 1964. 20 år tidigare hade han varit ordförande för Sveriges nationella förbunds ungdomsorganisation.

Sveriges nationella förbund beskrivs som en högerradikal organisation som med tiden närmade sig den framväxande nazismen.

– Det är sant att han var med i partiet, men han lämnade för att han blev attackerad för detta. Sedan ville han komma in i partiet igen, men det fick han inte, säger Alf Svensson till Dagen.

Läs mer: Statsvetare: Åkessons utspel handlar inte om KD

Varför tror du att Jimmie Åkesson väljer att angripa KD i en Aktuelltintervju?

– Därför att han försöker få strålkastaren riktad mot något annat än på sitt obskyra parti. Jag tycker att han kan börja röja i sitt eget parti innan han börjar, rent ut sagt, kasta skit på någon annan, säger Alf Svensson.

Vill ha ursäkt

Han hoppas nu på att Jimmie Åkesson ber Kristdemokraterna om ursäkt.

– Det här är en oförskämdhet. Han borde omedelbart komma med en ursäkt av officiell karaktär.

Läs också: Elisabeth Sandlund: Desperat anklagelse av Jimmie Åkesson

Premium
Foto: Johan Nilsson/TT
EU-VALET 26 MAJ
Kultur
Foto: Henrik Montgomery/TT