21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Alice Konradsson skänkte 9,8 miljoner till Värnamo kyrka

Församlingen fick 9,8 miljoner kronor när Alice Konradsson gick bort.

1 av 2

I mars förra året avled Alice Konradsson från Hjälshammar, strax söder om Värnamo.

Av hennes testamente framgick att hela kvarlåtenskapen skulle skänkas till Svenska kyrkan i Värnamo. Och enligt Värnamo.nu skulle pengarna specifikt användas till församlingens diakonala arbete i form av att "lindra ensamhet och möta människor som lider av sjukdom".

– Denna gåva gör det möjligt för Värnamo pastorat att inrätta en helt ny tjänst. Tjänsten kommer bland annat arbeta med att utveckla vår närvaro på särskilda boenden och samordna ideella besöksgrupper, förklarar Emilia Lindstrand som är församlingens kommunikatör.

Ägde flera fastigheter

Värnamo Nyheter skriver att Alice Konradsson verkar ha levt ett tillbakadraget liv och att hon ville att hennes förmögenhet skulle komma andra till del.

– Jag har förstått att hon har skänkt pengar till olika ändamål genom åren medan hon levde också, säger kyrkoherde Pär-Magnus Möller.

Vid sin död ägde Alice Konradsson flera fastigheter och drygt 50 hektar mark. Svenska kyrkan i Värnamo fick egendomen i höstas och den 20 december blev den såld. Sammanlagt med likvida tillgångar och pengar från försäljningen är arvet på 9,8 miljoner kronor.

Läs också: 97-åriga Florence skänkte miljoner till Svenska kyrkan i Ysta

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar