Alkohol begränsas under fotbolls-VM i Quatar

Alkohol blir tillgängligt med vissa begränsningar under fotbolls-VM i Qatar 2022.
– Alkohol är inte en naturlig del i vår kultur, förklarar Nasser al-Khater, vd i organisationskommittén för VM-slutspelet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I de flesta muslimska kulturer och länder är alkohol förbjudet. Den inställningen gäller även Qatar som står värd för nästa fotbolls-VM som avgörs 2022. Där är islam statsreligion.

Men till viss del tvingas landet anpassa sig efter de krav och förväntningar som finns från publik, sponsorer och andra mäktiga ekonomiska intressen som står bakom fotbolls-VM.

Vill vara gästfria

Ett fotbolls-VM helt utan alkohol verkar vara otänkbart. Men myndigheterna i Qatar är angelägna om att den inte ska flöda fritt under de veckor mästerskapet pågår.

– Alkohol är inte en naturlig del i vår kultur, men det är däremot gästfrihet, förklarar Nasser al-Khater den inställning som finns i värdlandet inför evenemanget.

Han klargör att alkoholhaltiga drycker normalt inte är tillgängligt i Qatar på samma sätt som i andra delar av världen. Arrangörslandet gör i detta fall ett undantag:

– Under VM-slutspelet ser vi till att fans som vill ta ett glas kan göra det.

Dyrt dricka öl

Men alkohol kommer inte att serveras var som helst och hur som helst utan enbart vid speciellt utvalda platser, till exempel hotell. Och det kommer inte vara billigt.

Enligt tidningen The Guardian kan ett glas öl komma att kosta 10 pund, vilket motsvarar ungefär 125 kronor. Om det blir så beror det på att skatterna är höga i Qatar.

– Vi inser att det är mycket pengar och vi tittar därför på vilka möjligheter som finns att reducera priset, berättar Nasser al-Khater.

Vädjar om skötsamhet

Han vädjar till alla de fans som kommer till mästerskapet att "minska kulturskillnaderna" genom att visa sig från sin bästa sida. Med andra ord sköta sig på bästa sätt så att det inte blir bråk och fylleri.

Den vädjan riktar sig inte minst till alla de engelska fans som väntas komma till Qatar för att följa sitt lag i VM-slutspelet. Detta förstås förutsatt att England kvalificerar sig.

Engelsmän har ofta varit inblandade i bråk under tidigare mästerskap. Därför kommer alkoholhaltiga drycker inte att serveras på de kryssningsfartyg där engelsmännen väntas husera.

Religiös tolerans

Nasser al-Khater påpekar också att det är viktigt för alla att följa de lagar och regler som gäller i Qatar.

– Vi vill inte att någon ska känna sig skrämd eller hotad, oavsett om det gäller religion, kön eller något annat. Och det gäller alla besökare som kommer hit.

Cirka en miljon fotbollssupportrar från hela världen väntas komma till Qatar för att följa VM-slutspelet. VM spelas den 21 november till 18 december 2022.

Läs mer Kristna gästarbetare i Qatar slår larm

Läs mer om alkohol

Alla tidigare artiklar
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm