Alla kyrkor stängs i Karlshamn efter vandalisering

Alla kyrkor i Karlshamns och Trensrums pastorat stänger under obemannade tider. Detta efter en vandalisering i en av kyrkorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Carl Gustafs kyrka i Karlshamn har råkat ut för skadegörelse. En man tog sig in i kyrkan på vid lunchtid måndagen och slog bland annat sönder ett krucifix vid altaret.

Väktare tillkallades och mannen togs om hand. Han återkom dock senare under eftermiddagen och fortsatte att stöka runt, skriver Sydöstran.

– Då tog vi beslutet att stänga alla kyrkor i pastoratet, inklusive det gamla gravkapellet på Hvilans kyrkogård, berättar kyrkogårds- och fastighetschef Marie Louise Svensson Wickström.

Läs också: Samma kyrka har vandaliserats 15 gånger

 

Osäkert för personalen

Det innebär att samtliga kyrkor pastoratet kommer att hållas öppna enbart under schemalagda evenemang. Hur länge dessa kommer att hållas stängda är oklart.

Bakom beslutet ligger både att skydda kyrkan som sådan men enligt Marie Louise Svensson Wickström handlar det framför allt om personalens säkerhet.

–  Stämningen är tryckt, det är väldigt tråkigt att behöva stänga, speciellt nu när det snart är Allhelgonadagen och många vill sitta i kyrkan och minnas, säger Marie Louise Svensson Wickström till Sydöstran.

Beslutet att stänga kyrkor är inte unikt. Tidigare i höstas fick närliggande Heliga Kors kyrka i Ronneby stänga efter att blivit utsatt för liknande vandalism.

Läs också: Frivilliga vill vakta kyrka i Ronneby efter vandalisering