Alliansmissionen agerar för asylsökande konvertiter

Ompröva behandlingen av konvertiter i asylprocessen så att de får en mer rättssäker prövning. Det uppmanar Svenska Alliansmissionen i ett brev till regeringen, riksdagens partiledare och migrationsverket.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Svenska Alliansmissionen hänvisar till den konvertitutredning som fem frikyrkosamfund gjorde bland afghanska medborgare som sökte asyl 2015-2018 och som blivit döpta och medlem i en församling.

Undersökningen, som dokumenterade 619 ärenden där den asylsökande bytt religion och blivit kristen, visade att 68 procent får avslag med hänvisning till att ”tron inte är genuin”.

Svenska Alliansmissionen behandlade frågan vid sin årskonferens i början av sommaren. Skrivelsen till regeringen och riksdagen gick i väg nu i veckan.

Alliansmissionen hoppas att de rekommendationer som ges i utredningen ska tas på allvar, och skriver att förhoppningen är att inga fler konvertiter ska utvisas till länder där de hotas till livet på grund av sin kristna tro.

Dödshjälp
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
SVK-krisen i Jönköping
Matilda Thorén, ungdomsledare i Svenska kyrkan i Jönköping är kritisik till ledningens beslut att lägga ner all ungdomsverksamhet.
Foto: Privat & Google pro
Foto: Privat & Google pro
Dagengalan
Foto: Samuel Björk
Foto: Samuel Björk