Alliansmissionen får ja till att bygga 22-våningshus

Svenska alliansmissionens planer på att bygga ett 22-våningshöghus i centrala Jönköping får positivt besked från Jönköpings kommun – men den exakta höjden behöver utredas vidare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun som lämnar ett positivt första planbesked till Svenska alliansmissionens sonderingar om att kunna bygga till samfundsexpeditionen på höjden i kvarteren intill järnvägsstationen i Jönköping.

På de nuvarande åtta våningarna skulle ytterligare 14 våningar med lägenheter byggas på, enligt den första förfrågan i form av skisser som samfundet i augusti skickade in till Jönköpings kommun.

Jämför med 157 meters höjd

Det skulle kunna handla om närmare en fördubbling av samfundets nuvarande ytor i kvarteret, till drygt 14 000 kvadratmeter. Men några slutliga byggbeslut är ännu inte fattade av Alliansmissionen.

Ett annat höghushotell är planerat i Jönköpings centrum med 157 meters höjd, vilket Alliansmissionens "skrapa" skulle förhålla sig till enligt förslaget.

Läs också: Svenska alliansmissionen vill bygga skrapa i Jönköping
 

Sofiakyrkan något lägre

Stadsbyggnadsnämnden säger i sitt beslut från i torsdags att man är positiv till en högre exploatering på platsen, men vill i ett kommande detaljplanearbete titta närmare på lämplig byggnadshöjd. Nämnden konstaterar att andra högre byggnader i stadsdelen förhåller sig till Sofiakyrkan i Jönköping – med en lägre byggnadshöjd på 115 meter.

Stadsbyggnadsnämnden lyfter vidare fram den hårt ansträngda skolsituationen i centrum och säger att området därför lämpar sig för bostäder åt studenter eller äldre.

En uppdaterad detaljplan kan Jönköpings kommun påbörja tidigast år 2020, och den bedöms vinna laga kraft 1,5-2 år senare.

Fråga för SAM:s styrelse

Stefan Eriksson, administrativ chef hos Svenska alliansmissionen, säger till Dagen att det nu blir styrelsens uppgift att titta vidare på det positiva beskedet från Jönköpings kommun.

– Det här är stora frågor och vi måste nu fundera över vad nästa steg i den här processen är, säger Stefan Eriksson.

Svenska alliansmissionen har också ställt frågan om att bygga tolv nya lägenhetshus och en ny skola vid Kortebo, mellan Jönköping och Bankeryd. Detta på klassisk Alliansmissionsmark, där samfundet tidigare har haft teologisk utbildning. I denna del har stadsbyggnadsnämnden i Jönköping ännu inte gett något planbesked.

Pengar till mission

Skulle alla Alliansmissionens skisser bli verklighet handlar det om en rejäl satsning på flera hundra miljoner kronor, som samfundet drar igång. Antingen med hjälp av investerare utifrån eller i egen regi. Det är i så fall ett av de största bostadsbyggprojekten i kristenheten.

Tanken är att omsätta intäkter från eventuella framtida fastighetsprojekt till mission i både Sverige och utomlands.

Debatt