Allianssplittring dämpar ett självsäkert Centerparti

Ett Centerparti med gott självförtroende samlas för att slå fast sin politik inför nästa val. Men oenigheten i allianssamarbetet lägger sordin på stämningen under centerns partistämma i Malmö.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I dagarna möts mer än 500 centerpartister för partistämma i Malmö. Trots att det kommit in rekordmånga motioner som ska debatteras väntas inga stora duster eller uppslitande konflikter. Vilken centerpartist man än pratar med lyfter de fram den goda stämningen och harmonin i partiet.

Till skillnad från de andra partierna i alliansen pekar Centerpartiets opinionssiffror uppåt. Sedan valet 2014 har väljarstödet fördubblats och partiledaren Annie Lööf har störst förtroende av alla partiledare.

I Malmö vill centerledningen bland annat ha stämmans välsignelse för att driva på för en bred skatte- och bostadspolitisk reform. I likhet med flera andra partier den senaste tiden öppnar partiet för minskade ränteavdrag och kan tänka sig minskad reavinstskatt och friare hyressättning.

Läs också: C-motion under partistämman: Bort med religionsämnet ur skolan
 

Förslag om alkoholförsäljning

Rubriken för stämman är ”Nytt ledarskap för Sverige”. Ombuden kommer att känna igen traditionella centerfrågor som landsbygds-, miljö- och småföretagarpolitik, men med ökat opinionsstöd vill partiet bredda sig och det finns även en hel del förslag om exempelvis vård, polis och försvar.

Ett par motioner kräver att Systembolaget ska avvecklas, vilket stöter på hårt motstånd på vissa håll i partiet. Någonstans däremellan ligger partistyrelsens förslag om att tillåta gårdsförsäljning, fler ombud och att låta lanthandlare hålla lager av vin, sprit och öl, som ska få säljas till högre pris än på Systembolaget.

Sprickan i alliansen växer

Ungefär samtidigt som stämman avslutas på söndag väljs Ulf Kristersson till ny moderatledare. Annie Lööf har upprepade gånger sagt att hon hoppas att allianspartierna ska kunna enas i regeringsfrågan efter det.

– Det vore en välgärning om vi kan göra det under hösten, sa hon på en pressträff inför stämman.

Allianspartierna splittras i sin syn på Sverigedemokraterna och hur de kan tänka sig att forma en regering efter valet nästa höst. Nyligen vidgades sprickan än mer mellan partierna när de inte kunde enas om en gemensam linje i misstroendefrågan mot försvarsminister Peter Hultqvist.

TT