Allt fler får dödshjälp i Nederländerna

Antalet människor som begär och får aktiv dödshjälp fortsätter stiga i Nederländerna. Varje dag dör 18 personer på detta sätt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den årliga rapporten från den kommitté som övervakar och kontrollerar utförandet av dödshjälp i Nederländerna har nu kommit, skriver norska människorättsorganisationen Menneskeverd.

Rapporten visar att det skett en ökning av antalet fall av aktiv dödshjälp under 2017. Jämfört med året innan är ökningen på åtta procent. Sammanlagt fick 6 585 människor aktiv dödshjälp under året.

Fler psykiskt sjuka

Enligt kommittén utfördes 99,8 procent av fallen enligt de riktlinjer som finns i Nederländerna. I tolv fall följdes riktlinjerna inte.

Fler fick också dödshjälp för psykiskt lidande jämfört med året innan, en ökning med 38 procent.

 

Läs även: Över 5 000 fick dödshjälp förra året

 

Enligt tidningen The Guardian är fyra av de fall där riktlinjerna inte följdes nu under utredning. Det handlar bland annat om en kvinna med Alzheimer, som fick dödshjälp trots att hon inte själv inte längre kunde tala, och en kvinna som var cancersjuk och låg i koma.

Läkare oroas

Antalet fall av aktiv dödshjälp i Nederländerna har ökat under en följd av år. Hela 4,5 procent av alla dödsfall i landet sker som en följd av aktiv dödshjälp.

Irene Tuffrey-Wijne, doktor i palliativ vård vid Kingston och Saint Georg- universitetet i London, säger till danska Kristeligt Dagblad att hon oroas av ökningen. Hon säger att risken finns att synen på till exempel psykiskt sjuka och handikappade kan påverkas av utvecklingen.

 

Läs även:”Läkarassisterat självmord sparar skattepengar”

– Det kan leda till att läkarna blir allt mer villiga att ge dödshjälp, och följden blir att tillgången till aktiv dödshjälp utvidgas till nya patientgrupper, säger hon.

Läs fler artiklar om dödshjälp och vård i livets slut

Alla tidigare artiklar